Home

Achtergrond

Verzet Franse boeren tegen nieuwe prijzenwet

De Franse boerenorganisatie FNSEA verzet zich tegen een nieuwe prijzenwet die de supermarkten meer mogelijkheden geeft hun verkoopprijzen zelf vast te stellen.

Minister van economische zaken Christine Lagarde presenteerde deze week een uitgebreid pakket voorstellen om de Franse economie te liberaliseren. In dat pakket zit een nieuwe prijzenwet die het recht om verkoopprijzen vast te stellen grotendeels verschuift van de producenten naar de winkelbedrijven. Volgens de FNSEA druist dat in tegen alle afspraken die in een lange inspraakronde zijn gemaakt.
De boeren denken dat de wet niet zal helpen voeding goedkoper te maken. "Wij behoren al tot de goedkoopste Europese landen, we staan op de derde plaats na Nederland en Duitsland. De onlangs ingevoerde nieuwe wet op de detailhandel biedt de winkeliers al de mogelijkheid hun prijzen met 20 tot 30 procent te verlagen."

"Als we in Frankrijk een variatie aan voedingsbedrijven willen houden, dan is vereist dat we het juiste evenwicht bewaren tussen leveranciers en verkopers", aldus de FNSEA.

Of registreer je om te kunnen reageren.