Home

Achtergrond

Vervuilde heparine heeft geen slachtoffers gemaakt

De vervuilde heparine die in het Atriumziekenhuis in Heerlen is gebruikt bij patiënten heeft geen schadelijke resultaten opgeleverd voor de betrokkenen.

Er zijn geen patiënten aan het gebruik overleden en de bijwerkingen, voor zover die er waren, waren mild. Dat maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag bekend.

Bij één patiënt is aangetoond dat er een reactie was op het middel. De vrouw overleed, maar volgens de Inspectie niet aan de gevolgen van het antistollingsmiddel.

Begin april werd duidelijk dat Nederlandse patiënten blootgesteld waren aan vervuilde, in China geproduceerde, grondstoffen in heparine. In het Heerlense ziekenhuis zouden vijftig mensen het middel hebben gekregen, waardoor een allergische reactie zou kunnen ontstaan. Na dossieronderzoek bij zestien patiënten bleek in geen van de gevallen een verband te bestaan tussen het toedienen van de verontreinigde heparine en het overlijden van de patiënt.

Heparine heeft een remmende werking op een aantal stollingsfactoren, die in het bloed circuleren. Het wordt daarom gebruikt bij behandeling van een acute trombose, maar ook bij hartoperaties, dotterbehandelingen en nierdialyses. Het middel is niet onomstreden. Het wordt door gezondheidsautoriteiten in verband gebracht met een groeiend aantal doden in de Verenigde Staten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.