Home

Achtergrond

Versoepeling verbod mededinging kleine ondernemer

Een meerderheid in de Tweede Kamer dient een initiatiefwet in om de mededingingswet te versoepelen voor kleine ondernemers.

CDA, PvdA en VVD willen de zogeheten bagatelregeling verruimen, zodat kleine leveranciers "verkoopcombinaties'' kunnen vormen. Zij komen dan sterker te staan tegenover de inkoopmacht van grote winkelbedrijven en verzekeraars.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken sprak woensdag in een debat geen oordeel uit over de initiatiefwet, maar plaatste wel kanttekeningen.

Zo is de bagatelregeling volgens de CDA-bewindsvrouw nooit bedoeld om inkoopmacht aan te pakken, maar om te voorkomen dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zich zou moeten bezighouden met "onschadelijke zaken''. Ook wees Van der Hoeven op spanning met Europese regels over mededinging. Nu geldt de bagatelregeling tot een gezamenlijke marktaandeel tot 5 procent, maar de Kamermeerderheid wil naar 10 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.