Home

Achtergrond 202 x bekeken 1 reactie

Vermenging ggo-mais laag

De vermenging van ggo-mais in gewone mais door bestuiving is gering.

Tot die conclusies komen Wageningse onderzoekers na twee jaren praktijkonderzoek. Onderzoekers van Plant Research International (WUR) onderzochten hoeveel stuifmeel van percelen genetisch gemodificeerde mais overwaait naar percelen gewone mais en is terug te vinden in de genen van de geoogste maiskolven.

Ze deden dat in 12 veldproeven in 2006 en 2007 verspreid over het land. Bij 6 proeven was er een isolatieafstand van 25 meter tussen de twee soorten mais en bij nog eens 6 een afstand van 250 meter.

Bij de afstand van 25 meter werd in 2006 gemiddeld een vermengingspercentage gevonden van 0,084 procent en in 2007 gemiddeld 0,080 procent. Bij een afstand van 250 waren die percentages 0,005 procent en 0,007 procent. De onderzoekers vinden dat laag tot zeer laag.

De onderzoeksresultaten zijn vandaag aangeboden aan de Stuurgroep Coexistentie Afspraken. Die had afspraken tussen verschillende partijen over isolatie-afstanden gemaakt. Voorzitter Pieter Hijma van de stuurgroep wil nog niet zeggen of de stuurgroep in de cijfers bevestiging vindt voor de gemaakte afspraken. Wel ziet hij aanleiding om kleinere afstanden in de stuurgroep ter discussie te stellen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    wel rot als je een zaad vermeerderaar bent exporteer je dat zaad naar het buitenland gooien ze het daar vuilnis

Of registreer je om te kunnen reageren.