Home

Achtergrond

Verhagen leidt initiatief tegen kinderarbeid

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen maatregelen nemen tegen kinderarbeid.

Volgens de bewindslieden moet de Europese Commissie bekijken of producten gemaakt door kinderen van de markt geweerd kunnen worden.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. Het streven van de Europese deelstaten is volgens het departement een initiatief van minister Maxime Verhagen. Hij spreekt zelf van "een doorbraak''.
Het gaat om een verbod op producten die met de ergste vormen van kinderarbeid worden gemaakt. Het gaat daarbij om prostitutie, slaverij of kinderhandel. Driekwart van de werkende kinderen is daar slachtoffer van. Wereldwijd werken 200 miljoen kinderen, stelt het ministerie.

De nationale ministers willen onder meer dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, onderzoekt hoe bedrijven duidelijk kunnen maken dat hun producten niet door kinderhanden zijn gemaakt.

Ook moet de commissie landen met veel kinderarbeid bewegen internationale verdragen tegen deze vorm van arbeid te ondertekenen en na te leven. Dat laatste is op dit moment vaak een probleem.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.