Home

Achtergrond 177 x bekeken

Verhagen bepleit humanitair ingrijpen in Myanmar

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen actie te ondernemen tegen het regime in Myanmar (Birma).

Landen die hun bevolking niet afdoende beschermen, maken zich volgens de minister schuldig aan een misdaad tegen de menselijkheid.
Verhagen sprak in New York tijdens een door het Verenigd Koninkrijk ingelast open debat van de Veiligheidsraad over wederopbouw na een conflict. De situatie in Myanmar stond niet specifiek op de agenda, maar de minister gebruikte zijn spreektijd om aan te geven dat de internationale gemeenschap niet alleen in oorlogssituaties de plicht heeft in te grijpen.

”Vrede betekent ook”, zei Verhagen, ”dat mensen worden beschermd door hun regering tegen lijden door wapens, door mensen veroorzaakte rampen of bij natuurrampen, zoals de cycloon die Myanmar twee weken geleden heeft getroffen en de aardbeving die China afgelopen week trof.”

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner had een ontwerpresolutie kant en klaar die humanitair ingrijpen mogelijk maakt. De resolutie wordt echter niet ingediend in de Veiligheidsraad omdat Rusland en China er niet over willen praten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.