Home

Achtergrond 393 x bekeken 33 reacties

Verburg waarschuwt tegen melkacties

Boeren die melk uitrijden horen zich af te vragen of ze daarmee niet de sympathie van de bevolking verspelen, waarschuwt minister Gerda Verburg van LNV.

Evenals een aantal Kamerleden vraagt de minister zich ernstig af of de actievoerders hun doel hiermee bereiken. "Het is hun eigen actie", zo reageert de minister, "en ze moeten zelf hun actiemiddelen bepalen, binnen de wet. Maar het weggooien van melk moet boeren toch zelf door de ziel snijden. Dit is tegennatuurlijk, hiervoor is melk niet bedoeld".

Verburg hoopt dat de veehouders snel met de zuivelindustrie aan de overlegtafel plaatsnemen.

Lees ook: Kamerleden veroordelen uitrijden melk

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Koeieboer

  Wat een gezeur over verspilling van voedsel, bij lage prijzen worden al jarenlang allerlei groentes e.d. doorgedraaid dat is niets anders dan wat wij nu doen. Hoor je niemand over dat wij wekelijks 15 ton b.v. kolen voeren, terwijl ze in de winkel 2,5 euro kosten.
  Voor te weinig geld gaan ze gewoon niet de supermarkt in!!

 • no-profile-image

  gert

  de sympathie van de bevolking kun je blijkbaar alleen maar krijgen als je voor een habbekrats produceert,hoeveel sympathie krijgen de oliemaatschappijen voor de dure diesel en benzine ? hebben ze de sympathie nog niet verspeeld ?

 • no-profile-image

  gert

  de Duitse landbouwminister Seehofer is wel openlijk solidair met de boeren

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hallo ik zit net even alle reacties te lezen maar antoon als je niet weet waar je over praat hou je een beetje rustig...
  Ik ben jonge boer heb een goede opleiding gehad kan mijn geld ook wel in 40 uur of 30 uur verdienen. Toen ik nog op de HAS zat zes jaar geleden was het imago van de landbouw helemaal niks en zag men helemaal het belang er niet meer van in...
  Lekker motiverend was dat!!! Op dit moment nu de wereldconsumptie stijgt wordt het imago van de boer al iets beter ma een betere prijs ho maar...
  Dus het is echt tijd om actie te ondernemen al moet ik eerlijk toe geven dat het mij heel erg pijn doet om de melk te laten lopen ik word er beroerd van... Echte melkveehouders weten vast wat ik bedoel ma om je te laten dicteren door een lage melkprijs, sorry die tijd is geweest..........
  En dat de kleine bedrijfjes af moeten sterven dat is nu juist wat ons altijd verteld wordt ma dat zijn juist de gezinsbedrijven waar kop en kont meewerkt voor niks of voor een paar euro per uur... Ik denk juist dat de gezinsbedrijven daardoor de toekomst hebben!!! Kijk maar naar het verhaal van die boer uit duitsland met die 1000 koeien hij kan het weten!!!
  Maar laten we vooral ons samen sterk maken en elkaar niet af gaan zeiken dus wi-j doet `t samen.......boeruhhhh!!!!

 • no-profile-image

  ex-student

  @Rijk er zijn geen overschotten meer. Dit wordt ons voorgehouden door politiek en de retailers. Ons 2 bedrijf in Dld heeft tijdens de MKZ in Nederland goede melkprijzen ontvangen, dus toen was er ook ineens een gebrek. Vorig jaar september was er gebrek en die zou nou in een keer weg zijn? Waar komt al dat melkvee ineens vandaan? Politiek past wel op dat voedsel niet duur wordt we hebben gezien wat er gebeurt in landen als Haïti, een nachtmerrie voor de WTO. Als morgen melk 5 ct duurder wordt in winkels koopt iedereen het maar dan moeten van die 5 ct iedereen ineens wat meehebben, dat de veehouder uiteindelijk maar +1ct krijgt. Zo hoort dat niet dat is de boel belazeren. De kosten voor melkfabrieken, retailers en handelaren zijn altijd gelijk of de melkprijs nu 25 ct of 45 ct is!
  Die mening van Antoon is continu hetzelfde en door meerder personen hier al weerlegt, maar die knul wil maar niet luisteren en inderdaad verzeikt de boel iedere keer. Misschien een goeie voor de LTO?

 • no-profile-image

  Jan

  Nou Antoon je argumentatie wordt er niet beter op, om niet te zeggen dat het knap beroerd wordt. Komen we eindelijk voor ons zelf op en dan zijn en dan worden we boeren kinderen genoemd die aan moeders rokken hangen. Wel maar Antoon als je vader graag onder de kostprijs wil melken is daar niets op tegen .Hij kan zijn geld mzo terug stort naar de fabriek. Geen enkel probleem. Als straks de prijs om hoog gaat verwacht ik dat ook van hem. Hij stort zijn geld en wij laten de melk lopen . Dan is het toch nog eerlijk verdeeld.
  En wat betreft de survival of de fittist ga eens naar India of waardan ook naar de derde wereld en bezoek daar eens een vuilnisbelt . Allemaal boeren, Allemaal losers. Jij gaat naar de kerk , maar over rechtvaardigheid moet de dominee jou nog wel het een en ander bij brengen geloof ik. Ik kan je al vast wel verklappen dat het volgens de Bijbel niet de bedoeling is om je naaste uit te melken.

 • no-profile-image

  Rijk

  @ex-student: Je zegt dat m.n. Antoon steeds dezelfde mening heeft. Dat is zijn goed recht. ik heb de indruk dat er wel meer op deze site zijn die dat hebben. en die dat ook niet altijdeven subtiel naar buiten brengen. geeft allemaal niks. wat je zegt over het wel of niet aanwezig zijn van overschotten. inderdaad zijn de onerschotten grotendeels opgelost. dat betekent echter niet automatisch dat het met de boeren goed zal gaan. het gevaar is dat de prijzen voor veel consumenten te hoog zijn en tegelijk noor de boeren te laag, vanwege de toegenomen kostprijs.

 • no-profile-image

  Jorin

  Antoon Kampen als ik jou bericht lees dan merk ik op dat jij een verwent kind bent dat nog niks bereikt heeft in zijn leven! Of heb ik dat mis? Als een boer dag en nacht krom lig voor het verzorgen van zijn vee en dit niet betaald krijgt omdat hij de prijs niet kan bepalen wil dit niet zeggen dat er gewoon boeren weg moeten vallen. Er is op de wereldmarkt n tekort aan melk schreeuwt men dus dan moet de prijs toch oplopen zou je zeggen? En wij kunnen niet zeggen we doen er een dubbeltje bij! (we kunnen het uurloon niet even een paar euro verhogen zoals andere bedrijven) Als we iets willen dan is het in mijn ogen de melkvashouden en vragen van wil je wat hebben? betaal maar!

 • no-profile-image

  veenstra

  Wat vrije markt economie met al die overnames; wij leven in een schijn-markteconomie. De markt wordt bepaald door de grote bedrijven en niet door vraag en aanbod.
  Zo is het ook met de belastingen, verkeersboetes, etc. van de communistische overheid.

  De melkfabrieken zouden meer vrijheid aan de boeren moeten geven, zoals de spotmarkt, waar je per dag kunt bepalen waar je melk naar toe gaat.

 • no-profile-image

  gert

  verburg heeft met haar ontactisch optreden ook al een slachterij in Leeuwarden naar de bliksem geholpen

 • no-profile-image

  Zondag

  Als Verburg een minister is die staat voor de landbouw en ervoor gaat, dan moet ze er voor op komen!! Maar nee dat gebeurd niet! Zij hoeft zich niet druk te maken om d'r inkomen...komt toch wel elke maand binnen. Wij moete maar uitzoeke hoe we alles betaald krijgen!!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Ikke Jan. Nog minder zelfs. Ik zit al ongeveer 1,5 jaar onder kostprijs, julie 2 maand...??? Maar ik ondersteun de actie wel ! Volhouden !!

 • no-profile-image

  gert

  ook het maken van natuur op goede landbouwgrond en het onderwater zetten van polders is tegennatuurlijk.Ook het onteigenen van landbouwgrond voor natuur snijdt de boeren door de ziel

 • no-profile-image

  ex-student

  Nou snap ik Antoon, het is een fiene bliksem. Bij ons in twente wordt gezegd fien' en motreeg'n daar moej voor oppasen

 • no-profile-image

  Thom de Groot

  Ook de biologische melkveehouders worden meegezogen met de dalende melkprijzen , ze zijn gekoppeld aan de gangbare basisprijs. Stijgende krachtvoerprijzen van meer dan 45 eurocent /kg, hoge grond/pachtprijzen, hoge energiekosten enz. Ieder bedrijf rekent zijn kosten door aan de klant, aléén de boer staat met lege handen en moet maar afwachten wat hij voor zijn product beurt, is dit niet de omgekeerde wereld? Er moet een bodemprijs komen, komt de prijs zoals nu daaronder dan kun je de koeien beter droogzetten!
  Werken voor niks houdt niemand van, ook de top in den Haag en Brussel niet en alles wat er nog omheen fladderd.

  Th de Groot Grou

 • no-profile-image

  pola

  Oproep aan alle(DDB) boeren, nu doorzetten zo eensgezind zijn we in jaren niet geweest. Doe net als wij en geef de melk gratis weg aan een ieder die wil. Het mes snijd aan twee kanten, goed voor ons zgn. verspillende/slechte imago en de consument hoeft het niet uit het schap te halen. Tevens een oproep aan het DDB-bestuur, stuur een persbericht naar alle landelijke dagbladen incl. het AGD. om de gratis melkaktie landelijk bekend te maken.

 • no-profile-image

  wim meuleman

  De gemiddelde burger heeft nog nooit begrip voor boeren getoond, alleen voor eigen inkomen miss Verburg.

 • no-profile-image

  bezorgd

  Inderdaad snijdt dit door onze ziel, maar ook wij zijn maar mensen. Het onmogelijke wordt al jaren van ons verwacht: veel produceren om nog in leven te kunnen blijven; hoge voerkosten, hogere loonwerkkosten door hoge dieselprijzen enz. En dan moeten we ook nog onze koeien gezond houden, nou dat moeten we inderdaad en dat gebeurd ook, want dat is ons inkomen! Maar of de boeren er zelf allemaal zo gezond onder blijven is maar de vraag, maar ja, we zijn maar boeren!

 • no-profile-image

  Antoon

  boeren zijn eigenlijk net verwende kinderen. verwende kinderen groeien op in alle vrijheid, krijgen wat ze willen, en worden volledig in bescherming genomen door hun ouders. totdat ze het ineens zonder hun ouders moeten doen, dan staan ze er alleen voor, en blijken ze veel zwakker, en hebben ze minder levenservarng dan alle andere mensen van hun leeftijd. de boeren zijn jarenlang beschermd door de overheid. het melkquotum heeft de boeren een bepaalde prijsgarantie gegeven, ten koste van innovaties, en het aandeel van europa op de wereldmarkt. nu laat de moeder haar kinderen vrij, en vallen ze daadwerkelijk in een gat. het is the survival of the fittest, er moeten gewoon boeren sneuvelen. dit voorkom je niet door te protesteren! dit voorkom je door te innoveren, door je kostprijs omlaag te werken, net zoals dat in alle andere markten gaat! als er teveel aanbod is, zal een deel van het aanbod verdwijnen omdat er bedrijven over de kop gaan, dit zijn de zwakste bedrijven, waardoor er weer een gezonde markt komt, die ook een gezonde melkprijs uit kan betalen! tuurlijk is het voor de individuele boer moeilijk te begrijpen dat het werk dat hun voorvaderen al zijn begonnen, nu in rook op gaat. maar dat is de realiteit, waar de EU de boeren jarenlang tegen beschermd heeft. eindelijk heeft de EU door dat dit op de lange termijn geen goed effect heeft, en doet er wat aan... nu is het alleen nog wachten tot de boeren dat zelf ook door krijgen!

 • no-profile-image

  Jan

  Dat is een slechte zet van de minister, ze had meteen begrip moeten tonen. Zeker doordat ze door middel van melkqotumverruiming, de opbrengstprijs meteen naar onderuit haalde en daarbij ook nog dat de kosten omhoog vlogen. Hier in zijn zaken die tot de verantwoordelijkheid van de overheid horen. Daar is de minister verantwoordelijk voor! Het zou beter zijn geweest om begrip te tonen voor de ontstane situatie. Het is een veel moeilijker probleem dan veel mensen denken. Het is geen vrije markt, de boeren hebben te weinig vrijheid, je moet gemakkelijk naar een ander kunnen. Dit houdt de zaak wakker! Men moet aan de cooperatie leveren en je moet maar afwachten wat je voor je melk ontvangt. De cooperaties willen van de qotering af, dan krijgen ze voldoende melk en kunnen geven wat hun uitkomt! De boeren zijn gewoon lijdendvoorwerp! Dit moet maar is afgelopen zijn! Boeren hebben ook rechten, als er niet naar hen geluisterd wordt zullen ze het wel voelen!

 • no-profile-image

  beemsterboer

  Ook in de beemster word er melk (CONO)geloost in de put of over het land.
  Mijn schatting is zo`n 10 a 20 % denk ik , er komen nog regelmatig meldingen binnen.
  Laat de politiek maar praten ze doen niet anders net als de LTO politiek.
  Dus boeren doe mee , toon je solidariteit nu het kan!!!

 • no-profile-image

  gert

  wat koop je voor sympathie met een lege portemonnaie ? de ministers zorgen wel goed voor zichzelf en hebben makkelijk praten

 • no-profile-image

  jan

  Hoe hypocriet kun je zijn?? Eeerst alles op alles zetten voor quotumverruiming er door te krijgen. Vervolgens gaan janken dat het pure verspilling is dat de te veel geproduccerde melk wordt weggegooid. Het valt mij ook op dat ze exact hetzelfde zegt dan de door ons allen aanbeden boerenmisleider Albert Jan Maat. Die man pleit op dit moment nog steeds extra quotumverruiming evenals Verburgh. Kennelijk vinden ze een melkprijs van 29 cent nog veel te hoog. Hoe dom moet je zijn om deze mensen en hun doctrines nog te geloven. In ieder geval behoorlijk gehersenspoeld lijkt me. ZEG HET LIDMAATSCHAP VAN DE LTO NU OP.
  De plaatselijke afdeling die nog we goed werk doet zou je kunnen steunen met een bijdrage van 70 euro (Dat is de afdracht van de totale lidmaatschapskosten voor de plaatselijke afdeling.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Nou nou nou Antoon, heb je slechte herinneringen aan je schooltijd of ben je vroeger gepest door een boeren-zoon dan wel -dochter?
  Als er ergens kinderen zijn die vooral niet vreselijk verwend worden zijn het toch wel boerenkinderen. ZIJ moeten nou net al van jongs af aan meehelpen en al snel leren zelfstandig worden, verantwoordelijk heden dragen, vroeg opstaan, niet vaak op vakantie, pa en ma werken 7 dagen per week.
  Dat noem jij verwend?
  Nederlandse boeren in het buitenland doen het over het algemeen juist zeer goed, ze zijn innovatief, hebben lef en doorzettingsvermogen en dat helemaal zonder ouders (of andere familie of vrienden) in de buurt. Hoe'st mogelijk!
  Zodra je in het buitenland zit zie je pas echt heel duidelijk hoever de boeren in nederland voorlopen op hun collega's elders.

 • no-profile-image

  Jan

  Mensen moeten niet zo schijnheilig doen.
  Elke Nederlander gooit dagelijks voedsel in de vuilnisbak door verkeerd inkoopbeleid. Dit is echt ongeoorloofd en men heeft er geen enkele moeite mee, maar als boeren iets doen meent weer iedereen, dat ze zich er mee moeten bemoeien. Boeren krijgen al 25 jaar dezelfde melkprijs, maar door steeds harder werken is het hun gelukt het hoofd boven water te houden.
  Wie van u verdient nog hetzelfde salaris dan 25 jaar geleden?

 • no-profile-image

  Josephina

  Geachte minister Verburg,

  Inderdaad minister Verburg, het snijdt ons door de ziel, wanneer je met veel inzet aan arbeid, kennis,ratio/gevoel je geproduceerde producten beneden de kostprijs op de markt (moet) zetten.
  In het bijzonder wanneer het gaat over voedsel/drinkwater.
  Hoe zorgvuldig gaan wij hiermee om?
  Moeten wij allen, (ons niet beschamend afvragen) en vaststellen dat het velen door de ziel zou (moeten) snijden. hoe we omgaan met ons voedselpakket?!
  Daar schaar ik mijzelf eveneens onder!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik denk dat er meer mensen problemen er mee hebben dat de wetstrijd PSV-AJAX niet door ging dan dat er nu mensen denken hé wat jammer van die melk! Bijna iedereen weet dat die politie mensen door de overheid gesteund worden en de boeren zwart gemaakt worden. Kun je nu ook aan het kabinet zien. Mensen die dit geloven moeten ook maar is verder kijken dan die paar lands grenzen! In Duitsland denken ze hier heel anders over! Die zien wel in dat de landbouw belangrijk is! Daarom zijn zij ook voor het behoud van qoutum! Nederland wil alleen goedkoop voedsel en nog voordeligere grond voor uitbreiding natuur! En hier zijn ook alle reactie op gebaseerd. Vind het alleen raar dat melkveehouders dit niet zien.

 • no-profile-image

  goede boer

  Minister Verburg hoopt dat de melkveehouders snel met de zuivelindustrie gaat onderhandelen. Terwijl de DDB al meer dan een jaar met de zuivelfabrieken gesprekken over aanpasing van de melkprijs hebben gehad. En omdat die gesprekken geen resultaat hebben opgeleverd worden nu de huidige acties van de DDB gehouden. Zijn ze bij het LNV nog wel bij de les? De waarschuwing lijkt zodoende meer op een slag in de lucht.

 • no-profile-image

  gert

  hebben de buschauffeurs de sympathie van de bevolking nog niet verspeeld ? het kan ze geen reet schelen en de kamerleden durven hierover niets te zeggen,ook geen minister

 • no-profile-image

  Rijk

  Aan ex-student: het zijn geen wijsneuzen die de boel aan het verzieken zijn. hij geeft alleen een mening weer die algemeen in de bevolking wordt gevoeld. zeggen dat het onzin is helpt dat echt niet de wereld uit. En wat Antoon betreft. Hij zegt datoverschotten vanzelf oplossen als het maar aan de markt wordt overgelaten. Als dat zo zou zijn dan zou ik daar vrede mee hebben, ook al moeten daar veel boeren noodgedwongen voor stoppen. Het probleen is alleen dat in de landebouw het marktmechanisme anders werkt. als een boer stopt gaat het land naar de buurman. er zijn niet te veel boeren, er is teveel prosuctie. Zelfs de aanwezigheid van hongerige mensen is nooit een garantie geweest voor goede boereninkomens. evenzo ihebben de aanwezigheid van overschotten en schunnig lage prijzen ooit geleid tot oplossing van honger.

 • no-profile-image

  ex-student

  Sorry als ik hier iemand gekwetst heb, daarvoor neem ik de woorden terug. We moeten elkaar toch in waarde laten. Maar die wijsneus die de boel loopt te verzieken ben ik spuugzat

 • no-profile-image

  duidelijkheid

  Dan moet de EU maar eens doorpakken als men toch die kant op wil. Liever een korte pijn dan een lange lijdensweg.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden wordt op deze manier waarheid.

 • no-profile-image

  dirk

  Inderdaad, geef de melk maar weg, wij boeren krijgen toch al bijna niets voor onze produkten. Zo pak je de supers extra, de consument hoeft niet meer voor melk naar de winkel.
  Het gaat de goede kant op, trek je niets aan van miss Verburg, die heeft nog niets gedaan voor de sector. Nu gaan ze ook nog chloorkippen toestaan in de EU. Verburg was wat terughoudend in het afwijzen. Wie zwijgt stemmt toe.
  Voor mij is ze een waardeloze trut, dus geen aandacht meer aan schenken.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.