Home

Achtergrond 151 x bekeken 1 reactie

Veluws Heideschaap ingeënt tegen bluetongue

Een van de twee Overijsselse kuddes Veluwse Heideschapen wordt vandaag ingeënt tegen bluetongue.

Vorig jaar overleden veertig van deze bijzondere rasschapen aan het virus, meldde beheerder Landschap Overijssel.

Het Veluws Heideschaap is een eeuwenoud ras dat nu nog in negen kuddes in het land in stand wordt gehouden. Eerder was er nog geen vaccin tegen blauwtong beschikbaar. "We hebben druk uitgeoefend om ze zo snel mogelijk te kunnen inenten'', zei Gerrit Pastink, secretaris van de stamboekvereniging van het ras en werkzaam bij Landschap Overijssel.

Vierhonderd schapen worden ingeënt. De tweede Overijsselse kudde is later aan de beurt. Vorig jaar trof het virus ook de kudde in Rheden. Nederland telt momenteel ongeveer 1300 van deze dieren. Dat zijn er tweehonderd minder dan de gewenste ondergrens voor behoud van het ras.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Emiel

    mischien is het goed om te weten dat er tegenwoordig ook 300 veluwers op de bergerheide lopen! zie ook www.ecovee.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.