Home

Achtergrond 17 reacties

Veerman vindt megastallen ontsierend

Voormalig landbouwminister Cees Veerman vindt dat megastallen een plaats moeten krijgen in gebieden met industriële productie.

"Dat soort grote eenheden hoort niet in het landschap. Die ontsieren, het is ook slecht voor het imago van de sector'', zegt Veerman vanavond in het televisieprogramma Zembla.

Volgens de CDA-topman zijn na de varkenspest (1997) landbouwgebieden aangewezen waar bedrijven de ruimte krijgen zich te ontwikkelen, om de boer een goed inkomen te laten verdienen. "Dit is nooit de bedoeling geweest van die regeling. De overheid zou op het gebied van ruimtelijke ordening kunnen zeggen: 'Dat willen we niet'.''

In totaal zijn er nu 75 plannen bekend voor een megastal, in de volksmond ook wel varkensflat genoemd. In onder meer Grubbenvorst verzetten omwonenden zich tegen de komst van een bedrijf met 1,3 miljoen kippen; ze vrezen dat fijnstof vrijkomt bij het bedrijf en dat kan nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid.

Ze wendden zich al tot politiek Den Haag, maar verantwoordelijk minister Gerda Verburg (Landbouw, CDA) vindt dat het Rijk zich niet met deze discussie hoeft te bemoeien. Ze vindt dat gemeenten en provincies genoeg mogelijkheden hebben om te beoordelen of een megastal wel of niet wenselijk is op een locatie, of dat de plannen aangepast moeten worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schandalige vorm

  Kort door de bocht, ... een bagger uitzending. Blijkbaar krijgt een kleine groep mensen het voor elkaar om de hersenloze media voor hun karretje te spannen. Tendentieus en vol eigengeloof gebracht. Aan de belangenbehartigers de taak om eens met dezelfde wapens te strijden. Ontmasker al die nietsnutte maar eens. Als er markt is voor bio-produkten fantastisch, maar ga dan niet andere mensen opdringen om ook ongezonder te eten. Toon als belangenbehartigers maar aan dat het dierwelzijn en gezondheid helemaal niet verbetert met de alternatievehouderij.

 • no-profile-image

  Ras

  Enige jaren geleden werd de 50kW hoogspanningslijn vervangen tussen Harderwijk en Nunspeet.. Een voorstel van aanpalende boeren om de lijn in een verkorte versie langs de A28 te leiden werd niet geaccepteerd... strookte niet met het natuurbeleid... Te uwer informatie, de A28 ligt parrallel aan de drukke spoorlijk Amersfoort-Zwolle....
  Dus km kabel minder en een mooier landschap,,, nee,,, de nattuurvrienden zijn tegen!!!!
  De mensen van NUON vonden het nog niet zo een slecht idee maar....
  Het was ten tijde dat deze ex minister aan het roer stond(dus ook over natuur en landschap ging)...
  Dus ali bla bla spelen met een vet pensioen vriend en nu alvast op zoek zijn naar je volgende commissariaat/bestuursfunctie...

 • no-profile-image

  Hertog Jan

 • no-profile-image

  gli

  Als ik die reacties lees zijn er veel meer voorstanders van megastallen dan tegenstanders. Als dit voor de hele agrarische sector geldt zijn er dus heel veel agrariërs die maar wat graag een megastal willen plaatsen.
  Dat zou wel 80% kunnen zijn. Van tweëen een: 1. Het leidt tot een gigantische overproductie. 2. 78 of 79 % van de 80% (97 tot 98 van de 100) hebben ijdele hoop. Zij zullen nooit zover komen, want degenen die deze explosie moeten financieren trappen al heel snel op de noodrem. Geloof maar dat alleen diegenen die het management in de genen hebben een kansje maken. Als ze het zelf willen, tenminste!!

 • no-profile-image

  gert

  kan hij makkelijk zeggen als voorzitter van natuurmonumenten,nu lekker tegen de landbouw aanschopppen,blijkbaar moet alles leuk en aardig zijn

 • no-profile-image

  is het zat

  en de anti landbouwers en uitkeringstrekkers huren Volkert van der G in

 • no-profile-image

  aidan

  Of het een megastal is weet ik niet maar ik ben in ieder geval niet blij dat zo'n kreng met 7000 varkens zowat in m'n achtertuin komt te staan,terwijl de combinatie ergens in brabant in een leuke villa woont.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  De klok terug draaien, wel nee waarom zouden we , over driehonderd jaar zijn we immers aangekomen bij de “Brave New World” van Aldous Huxley

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Brave_New_World_(roman)

 • no-profile-image

  E vd Ven

  hoeveel landbouwgrond wordt niet ONTSIERD door nieuwbouw van woningen en industrieterreinen ??!!

 • no-profile-image

  marco

  megastallen horen thuis op de industrie terreinen. heb ik altijd al ge promoot.

 • no-profile-image

  Gino

  Sorry, ik was nog niet klaar met mijn vorige bericht.

  1) Definieer het woord megastal.
  2) Waar staan deze dan in Nederland?
  3) Staan die ook niet in Polen, Rusland, China, Zuid-Korea, Japan, USA etc.?
  4) Zijn ze daar dan ook niet veel groter?
  5) Wat is er mis met een "megastal" waar de dieren het beter hebben, dan in welke kleine stal waar ook ter wereld?
  6) Waar komt al dat importvlees vandaan?
  De Europese consument laat zich een oor aan naaien door dit soort uitzendingen op TV. Als deze stallen maar ver weg komen te staan in landen waar ze geen invloed op het landbouwbeleid kunnen uitoefenen dan is het goed. Zolang ze maar niet zien hoe dieren daar worden gehouden.

 • no-profile-image

  Gino

  Megastallen, megastallen......!!!

 • no-profile-image

  Gerard

  30,000 years ago hunter-gatherer behavior fed 6 million people
  3,000 years ago primitive agriculture fed 60 million people
  300 years ago intensive agriculture fed 600 million people
  Today industrial agriculture feeds 6000 million people, en in nederland denken ze de klok terug te kunnen draaien. Droom maar verder lekker Veerman

 • no-profile-image

  Martin Janssen

  We moeten het een keer over de maatvoering hebben. Bij hoeveel vierkante meter is een stal een megastal? Discussies zoals die nu gevoerd worden zijn vaag en dus zinloos. 'Megastal' is een niksbegrip. Bovendien: met een aantal kleinere stallen naast mekaar kun je ook een megabedrijf hebben. Maar dan heb je nog geen megastal!!! Kortom: megastallen zorgen voor megadiscussie, maar niet voor megahelderheid.

 • no-profile-image

  Paul

  Door megastallen krijgt de (intensieve )veehouderij een nog slechter imago
  dan ze nu al hebben.

 • no-profile-image

  Van Genugten

  Veerman heeft gelijk...
  Bioindustrie, het woord zegt het al, heeft niks met landbouw te maken.... Voor landbouw heb je land nodig.... Bij een (bio-industiele) megastal komt het voer per schip in de haven en gaat vervolgens (per vrachtwagen) naar de stal. Wat afgevoerd wordt zijn dieren en mest.... Dan hoef je zo'n megastal dus ook niet te verstoppen tussen de echte boeren op het platteland, die dus echte (grondgebonden) landbouw bedrijven. (Zoals ik al vaker zeg; de bio-industrielen gijzelen het CDA, m.b.t. landbouw en eigenlijk het hele CDA).

 • no-profile-image

  c

  al die megabedrijven dat leid er nog eens toe dat er nog meer boeren kunnen stoppen, van mij had er gene groter bedrijf dan met 100o varkens hoeven te staan, was beter voor het imago geweest en tevens voor het inkomen van vele boerengezinnen. veerman moet ik in ditgene gelijk geven. sorry dat ik hier misschien grote boeren mee kwets maar ik heb als relatief kleine boer kunnen stoppen door zulke ontwikkelingen

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.