Home

Achtergrond 174 x bekeken

Van Geel bepleit nieuw Deltaplan

Een nieuw Deltaplan is noodzakelijk om Nederland ook op langere termijn beter te beschermen tegen het water. De komende decennia en zonodig deze kabinetsperiode moet daarvoor extra geld worden uitgetrokken. Dat stelt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel.

Volgens Van Geel zijn tientallen miljarden nodig voor extra maatregelen tegen de stijgende zeespiegel. Hier en daar een dijk verhogen is in zijn ogen niet voldoende. Hij voorziet een "majeure operatie'' met mogelijk nieuwe sluizen, duinen, dijken en zand-aanwas.

Maar overal in de wereld zal door de klimaatverandering de zeespiegel stijgen en zullen dijken gebouwd moeten worden. Daar ligt een gouden kans voor Nederland, zei Van Geel in zijn speech tot het CDA-congres in Utrecht. "Wij schuilen niet achter dijken, wij bouwen ze.''

Een Deltacommissie onder leiding van oud-CDA-minister Cees Veerman (Landbouw) werkt momenteel in opdracht van het kabinet een advies uit over de bescherming van Nederland tegen het wassende water, dat na de zomer wordt verwacht. Dan zal moeten blijken welke maatregelen nodig zijn en wat de kosten zijn. Veerman is niet in Utrecht waar hij een tipje van de sluier had kunnen lichten.

Van Geel pleitte verder voor een 'beschavingsoffensief', voor respectvol gedrag en 'normaal doen' en tegen bot optreden. "Even tot tien tellen moet de norm zijn.'' Van Geel denkt dat het niets te maken heeft met betutteling, zoals de VVD stelt.

De fractievoorzitter nam de liberalen verder op de korrel vanwege hun kritiek op de plannen om de bpm, de aanschafbelasting op auto's, af te schaffen. Het kabinet ging vrijdag daarmee akkoord als onderdeel van de kilometerheffing die vanaf 2011 moet worden ingevoerd. Van Geel noemde dat gedraai, omdat de VVD onder het vorige kabinet zulke plannen nog steunde. "Een draaiende weg telt veel meer kilometers dan een rechte weg.'' Van Geel sloot af door het CDA neer te zetten als een baken van rust.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.