Home

Achtergrond 180 x bekeken

Vamil-regeling en afschrijvingsbeperkingen: somberheid is voorbarig!

De onlangs in Agrocount gepubliceerde mededeling van mr. P.L.F. Seegers dat de Vamil-regeling in het afschrijvingsbeperkingsgeweld ten onder gaat, is voorbarig en in ieder geval veel te somber. De staatssecretaris van Financiën stuurde op 15 mei 2008 juist een brief aan de Tweede Kamer over de afschrijving bij groenlabelkassen.

Op 9 mei jongstleden verscheen van de hand van de heer Seegers een bijdrage over de Vamil-regeling en afschrijvingsbeperkingen. De (op persoonlijke titel van Seegers) getrokken conclusie van dit verhaal was dat de in de praktijk bestaande verwachting dat de afschrijvingsbeperkingen op Vamil-gebouwen binnenkort opgeheven worden niet juist is. ‘De goedkeuring uit Brussel komt niet meer’, zo schreef Seegers. Hij motiveert zijn sombere visie door te wijzen op mededelingen van zijn grote baas - de staatssecretaris van Financiën - die in 2007 de Tweede Kamer liet weten dat er geen kans is dat de Europese Commissie toestemming verleent, met het gevolg dat de goedkeuring er niet komt.

De Jager laat in een brief aan de Tweede Kamer (15 mei 2008, nr. DB08-214) weten dat:
“Anders dan bij de zogenoemde ‘grijze kassen’ kan de afschrijving tot restwaarde voor groenlabelkassen waarbij gebruik wordt gemaakt van de Vamil-regeling naar alle waarschijnlijkheid (cursivering van mij, SS) wel worden gerealiseerd.”
De gewone kassen worden enigszins tendentieus aangeduid als ‘grijze kassen’. Weliswaar gaat het bij de groenlabelkassen ook om staatssteun, maar het betreft een intensivering van reeds goedgekeurde staatssteun. De op dit punt gewijzigde Vamil-regeling is ter goedkeuring aan de Europese Commissie voorgelegd. Voor de rest is het dus een kwestie van afwachten tot er witte rook uit Brussel komt.

Geen reden voor somberheid dus voor innovatieve ondernemers in de tuinbouwsector! Al blijft het afschieten van een bijzonder regime voor tuinbouwkassen (zie de hiervoor genoemde brief) erg jammer.

mr. S.F.J.J. Schenk, directeur adviesgroep Fiscale Zaken van de GIBO Groep en voorzitter van de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs

Lees ook Vamil-regeling en afschrijvingsbeperkingen

Meer informatie De staatssecretaris van Financiën, 15 mei 2008: kamervragen inzake tuinbouwkassen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.