Home

Achtergrond 164 x bekeken

Vakanties naar buitenland in de lift

Nederlanders kiezen deze dagen het zekere voor het onzekere en maken massaal plannen voor vakanties over de grens.

Ze laten het eigen land komende zomer links liggen als vakantiebestemming. "Dat komt met name door de slechte zomer van 2007'', meldde de ANWB vandaag.

De ANWB baseert zich op eigen onderzoek, op cijfers van de Algemene Nederlandse Vereniging van reisondernemingen (ANVR), en op gegevens uit het ContinuVakantieOnderzoek van Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en TNS Nipo. Van de ongeveer 11,5 miljoen Nederlanders die in de zomermaanden één week of langer op vakantie gaan, kiezen er 8,6 miljoen voor een verblijf in het buitenland. Dat is een toename van 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het aantal Nederlanders dat het risico op slechte weersomstandigheden voor lief neemt en een vakantie heeft geboekt in eigen land, daalt volgens de ANVR met 12 procent. Frankrijk blijft met 1,5 miljoen bezoekers uit ons land de favoriete bestemming voor een zomervakantie.

De nabijheid en het vrijwel gegarandeerde mooie weer lokken in juni, juli en augustus 50.000 extra Nederlanders naar Frankrijk in vergelijking met de zomer van 2007. Vooral kampeerders zijn enthousiaste Frankrijk-gangers; 40 procent van alle buitenlandse kampeervakanties heeft plaats in dit land.

Het verblijf in een tent boet de laatste jaren in aan populariteit, maar het aantal kampeervakanties ligt nog altijd op een hoog niveau. Deze zomer gaan 2,7 miljoen Nederlanders naar een camping in het buitenland (+200.000). Het binnenland is nog altijd goed voor een miljoen kampeerreizen.

De ANWB houdt nog wel een slag om de arm met de prognoses. "Uiteraard zal het weer een grote rol spelen: bij goed weer zullen de kampeerders die nog niet hebben geboekt, eerder hun vakantie in Nederland doorbrengen dan op een camping in het buitenland.''

De traditionele kampeervakantie is nog altijd populair onder Nederlanders, maar de echte groei zat de afgelopen jaren in de (verre) vliegvakanties. Dat komt onder meer door de relatief goedkope prijs van vliegtickets in combinatie met de steeds lagere koers van de dollar. Dit effect is vooral goed te zien in het bezoekcijfer voor de Verenigde Staten. Volgens de ANWB steken dit jaar 250.000 Nederlanders de Atlantische oceaan over voor een bezoek aan de VS, een toename van 25 procent.

Spanje, Duitsland, Italië en Tsjechië krijgen ook meer Nederlanders op bezoek (respectievelijk 6, 7, 8 en 18 procent groei). België en Turkije, landen die vorig jaar nog flink in de plus zaten, leveren deze zomer 12 en 7 procent marktaandeel in.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.