Home

Achtergrond 10 reacties

VN-functionaris: voedselcrises gevolg "20 jaar fouten"

De huidige voedselcrises is te danken aan 20 jaar slecht beleid.

De tijden van goedkope voeding zijn voorbij. Dat verklaart de nieuwe topadviseur voeding van de Verenigde Naties, Olivier de Schutter, tegenover dagblad Le Monde.

De Franse De Schutter, hoogleraar rechten, verklaart tegenover de krant dat de wereld zich moet voorbereiden op het einde aan 'goedkoop voedsel'. "We betalen de prijs voor 20 jaar fouten. Niets is gedaan om de speculatie op grondstoffen te voorkomen."

Volgens De Schutter was de keuze van investeerders voor agrarische grondstoffen te voorspellen. Het is volgens hem logisch dat speculanten hun heil hierin zouden zoeken nadat de groep op de reguliere beurs vertraagde.

De Schutter geeft naar goed Frans gebruik vooral de Wereld Bank en het Internationaal Monetair Fonds de schuld. "Zij hebben de noodzaak te investeren in de landbouw verschrikkelijk onderschat."

De Schutter meent dat ontwikkelde landen zo snel mogelijk hun investeringsbeleid voor biobrandstoffen moeten bevriezen. Hij noemt de doelen van de VS en de Europese Unie "onverantwoordelijk".

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Boeren aan de macht?? Vergeet het maar, de echte machthebbers dat zijn diegenen die de geldfabriek draaiende houden. Vergeet het eerste hoofdstuk, dat is niet relevant, maar deel twee en drie zijn huiveringwekkend.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-8214667090776624474

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  De Schutte slaat de spijker op de kop. Jarenlang zijn boeren, vooral,in ontwikkelingslanden, weggepest met lage prijzen dankzij kunstmatige overproductie en gesubsidieerde exporten. Dat zou de ”markt” dan wel even weer rechtzetten. Maar liberalisering heeft een aantal “bijwerkingen” namelijk dat de marge tussen producent en consument flink kan worden opgeschroefd. Daarbij komen dan nog de “sofamelkers”, de speculanten, die vanuit hun luie stoel rijk worden over de rug van de boeren en de hongerige armen. Wees blij dat zo iemand het voor de primaire voedsel producent opneemt. Want dit is tegenwoordige het kapitalisme optima forma. Bah…..

 • no-profile-image

  lot

  Boeren aan de macht? Als voedsel VOER wordt voor speculanten, dan weet ik dat zo net nog niet.

 • no-profile-image

  ondernemer

  Als een ondernemer zo'n slecht beleid voert dan voelt hij dit in de beurs. En 20 jaar houdt niemand vol, dan is ie al tig keer failliet.
  Dit is ook het verschil tussen ondernemers en bestuurders. Bestuurders maken fouten ten koste van anderen en voelen hier helemaal niks van. En als ze zware fouten maken dan worden ze met een flinke zak geld uitgezwaaid.

 • no-profile-image

  c

  wijlen mijn vader krijgt gelijk, hij zei degene die tegen de boer aan schopt zal het schors vd bomen nog eten, helaas kan ik er niet meer van me eprofiteren door de sanering van lage prijzen kon ik het niet langer bolwerken en die paar centen die ik nog had hebben de rooie rakkers door middel van blauwe enveloppen ook nog gehaald

 • no-profile-image

  gert

  laat de VN eerst maar z'n eigen straatje schoonvegen,met al die dikbetaalde functionarissen met hun declaraties

 • no-profile-image

  Arend

  de arbeiders elk jaar loonsverhoging en ze willen het eten tegen voerprijzen op hun bord.de boeren mogen zich zien te redden met al de huidige kostenverhogingen...

 • no-profile-image

  Arend

  en wat die rooie rakkers van de fiscus betreft...ach dat wil niemand horen.

 • no-profile-image

  Boeren

  Diegene die het voedsel heeft, regeert de wereld straks. En dat is een goed vooruitzicht voor alle Boeren !! De Boeren gaan straks bepalen wat en hoe het gebeurt en niet meer al die overbetaalde zieltjes in DenHaag en idiote milieuterroristen ! Iedereen die tegen Boeren zijn, krijgt gewoon weg geen voedsel. Boeren, verenigd U en en pak dat recht !

 • no-profile-image

  Marskramer

  Altijd populair gezwam van VN functionarissen. Moet je toch eens samenvatten wat die Ban Ki Moon tot nu toe heeft gezegd. Helemaal niets over de hoofdonderwerpen en over details een paar open deuren. Droevig. Die De Schutter heeft ook een probleem met het leggen van de link energie-brandstof. hoe hoger de energieprijzen hoe hoger de voedselprijzen. En energie- en voedeselprijzen zijn weer afhankelijk van bevolkingsgroei. Stop de bevolkingsgroei

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.