Home

Achtergrond 283 x bekeken 1 reactie

VEM-gehalte maiskuilen hoger dan vorig jaar

De Nederlandse maiskuilen leveren dit jaar hogere VEM-gehalten dan vorig jaar.

Dit meldt Limagrain Advanta. Het zaaizadenbedrijf baseert zich op de inzendingen van de VEM-wedstrijd die de organisatie uitschreef.

De gegevens hebben betrekking op de laatste maisoogst in september en oktober van vorig jaar. Zo’n 500 melkveehouders sturen jaarlijks de voederwaarde en het zetmeelgehalte van hun maiskuil door. De hoogste score is dit jaar een VEM-gehalte van 1.058. Vorig jaar was dit nog 1.043 VEM.

Het hoge VEM-gehalte staat op naam van maatschap Stroomberg uit Lunteren en is van het ras Abriko. Volgens een woordvoerder van Limagrain Advanta is Abriko ook dit jaar weer het meest verkochte maisras.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan Bakker

  Geachte,
  Ik was verbaasd over het artikeltje Nieuws van 23 mei 2008 19:19 over VEM-gehalte maiskuilen hoger dan vorig jaar.
  Daarin wordt melding gemaakt dat Abriko wederom het meest gezaaide ras van Nederland is...of althans dat wordt gesuggereerd. Verleden jaar was dat Lafortuna en veel minder gezaaid was Abriko. Of Abriko dit jaar het meest gezaaid is ...daarover heb ik ook mijn twijfels. We zullen het pas weten na de retouren. Er is in ieder geval weer kort bij de 50.000 eenheden Lafortuna gezaaid en kort bij de 35.000 eenheden Ronaldinio in Nederland.
  In de BENELUX zijn deze twee rassen ongetwijfeld de meest gezaaide maisrassen in 2008.
  Met vriendelijke groeten,
  Jan Bakker
  Directeur KWS BENELUX

Of registreer je om te kunnen reageren.