Home

Achtergrond 259 x bekeken

Univeg voorziet krapte op afzetmarkt groente en fruit

Afzetpartijen zullen steeds meer samenwerking met teelt aangaan om in de toekomst verzekerd te zijn van producten.

Door de toegenomen vraag uit landen als China, India en Rusland zal er krapte ontstaan in de bestaande West-Europese markten, verwacht Univeg-directeur Hein Deprez.

Grote afnemers in West-Europa, zoals supermarktketens, zullen in de toekomst steeds moeilijker product tegen de door hen gewenste prijzen kunnen inkopen. Die voorspelling deed Hein Deprez op het recent gehouden Freshcongress in Antwerpen. Informatie over zijn lezing werd gisteren vrijgegeven door de organisatie. "Voor het eerst in 20 jaar zullen grote winkelketens in verzadigde markten niet meer voor de gewenste prijs kunnen inkopen. Producenten hebben alternatieve afzetkanalen die steeds meer bereid te zijn hoge vaste prijzen te betalen. Het gebeurt nu al, bijvoorbeeld in Rusland waar een hoge vaste contractprijs betaald wordt voor citrus uit het zuidelijk halfrond. Afzetmarkten in West-Europa en Noord-Amerika worden in toenemende mate geconfronteerd met onzekerheid over de beschikbaarheid van hun product."

Voor afzetorganisaties als Univeg is het daarom noodzakelijk samenwerking te zoeken met producentenpartijen en zo in de toekomst te kunnen blijven beschikken over product, stelde Deprez. Hij gaf als voorbeeld de betrokkenheid van Univeg bij de ontwikkeling van bedrijven in Terneuzen.

Chris Mack, topman van de Britse importonderneming Fresca Group, signaleert nu al dat supermarkten hogere prijzen moeten neerleggen voor geïmporteerde groente en fruit. "Ik heb in 20 jaar nog geen prijsinflatie meegemaakt voor groente en fruit. Dit maakt de prijsstagnatie van die periode deels goed."

Naast de versteviging van samenwerking met teeltpartijen is het nodig de productiviteit te verhogen, stelt Deprez.

Of registreer je om te kunnen reageren.