Home

Achtergrond 221 x bekeken

Uitkomst donorconferentie Myanmar troebel

Meer dan vijftig landen en organisaties hebben zondag op een donorconferentie de druk op Myanmar (Birma) opgevoerd om internationale hulpverleners de vrije had te geven in het door de cycloon getroffen land.

Maar wat de conferentie precies heeft opgebracht, bleef onduidelijk. Zo is onbekend wanneer de soms al weken wachtende hulpverleners zonder beperkingen aan de slag kunnen in de zwaargetroffen Irrawaddy-delta. Ook is niet duidelijk hoeveel hulpgeld de deelnemers vandaag hebben toegezegd, ondanks beloften dat de donorconferentie helderheid zou bieden over hulp aan de 2,4 miljoen overlevenden.

VN-functionarissen tellen de verschillende beloftes die vandaag op de conferentie zijn gedaan - uiteenlopend van 50.000 dollar tot meer dan 1 miljoen - nog bij elkaar op. Het meeste geld gaat naar een fonds van de VN, dat heeft gevraagd om ruim 200 miljoen dollar (ruim 125 miljoen euro).

Myanmar stelt dat 10,7 miljard dollar (6,7 miljard euro) nodig is, maar dat bedrag wordt zeker niet gehaald. Landen als de Verenigde Staten eisen eerst meer openheid voor zij met grote bedragen over de brug komen.

De conferentie zou het vertrouwen tussen het met ijzeren vuist geregeerde Myanmar en de internationale gemeenschap wel hebben versterkt. Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zei "gematigd optimistisch'' over de uitkomst van de internationale donorconferentie. "Door gezamenlijke politieke druk is de deur verder opengetrokken'', aldus Koenders die aanwezig was in Myanmar. "Dat was broodnodig, maar de test ligt in het aantal mensen dat op tijd bereikt wordt.''

Frank Smithuis, coördinator van Artsen zonder Grenzen, vroeg zich na afloop van de conferentie hardop af hoe de hulpverlening aan Myanmar op gang moet komen. "Het zit 'm natuurlijk in de details'', aldus de Nederlander. "Die zijn niet duidelijk en ik verwacht niet dat het binnen een paar dagen helder zal zijn.''

Drie weken nadat cycloon Nargis huishield in de Irrawaddy-delta hebben volgens de VN drie op de vier mensen die hulp het hardst nodig hebben nog niets gekregen. Honger en ziektes kunnen het dodental van ten minste 78.000 nog verder opdrijven.

In wat een doorbraak leek te zijn, beloofde regimeleider Than Shwe vrijdag VN-baas Ban Ki-moon dat buitenlandse hulpverleners onbelemmerd toegang zouden krijgen. Het zeer gesloten Myanmar deed tot nog toe zijn uiterste best pottenkijkers buiten de deur te houden.

Vandaag waren er slechts enkele tekenen die erop wezen dat de boodschap van openheid ook de leger en politiemannen op de grond had bereikt. Op sommige wegen in de delta verwijderden militairen wegblokkades.

Zolang Myanmar gesloten blijft, is het voor hulpverleners gissen naar de precieze situatie in het rampgebied. Het is ook de vraag hoe het regime aan het bedrag van 10,7 miljard komt. Terwijl in grote delen van de delta nog geen hulp is doorgedrongen, weet het leger al een opvallend gedetailleerd plaatje te schetsen van de nood. Zo zou Nargis 1.614.502 kuikens en 665.271 eenden het leven hebben gekost.

"Ik zou maar erg voorzichtig zijn met deze getallen'', aldus Smithuis. Ook over de VN-schattingen houdt hij een slag om de arm. "Niemand heeft ook maar een idee hoeveel mensen door de autoriteiten zijn geholpen. Dat maakt het erg moeilijk om uit te vinden wat er werkelijk aan de hand is.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.