Home

Achtergrond

'Uientelers moeten alert zijn op valse meeldauw'

De constatering van valse meeldauw in winterzaaiuien en -plantuien in het zuiden van het land komt niet uit de lucht vallen.

"Door het warme weer en de regen in bepaalde gebieden is een soort broeikasje ontstaan", zegt uienspecialist André Boot van zaadleverancier Nickerson-Zwaan.

Valse meeldauw is niet veel vroeger dan andere jaren, vertelt Boot. "De aantasting is flink. Aangezien de teler wel een bestrijding had uitgevoerd, was hij behoorlijk verrast. Ineens zat het erin."

In het zuiden heeft het wat meer geregend dan in de rest van het land. Toch denkt Boot dat er nu meer valse meeldauwaantastingen zullen worden gevonden. "Dit is geen reden tot paniek, maar wel een reden voor alertheid voor alle uientelers. Er staat flink loof op en het is goed weer voor schimmels. Valse meeldauw is goed te bestrijden. Wie er niets aan doet, verliest zijn opbrengst. Het is net als phytophthora in de aardappelen. Alleen komt valse meeldauw niet in de ui zelf, maar het vernietigt wel het blad."

Boot heeft een tip voor het herkennen van een gevaarlijke periode. "Als als je ’s morgens na tien uur door je gewas loopt en je krijgt nog natte broekspijpen, dan moet je oppassen."

Wim Menu, accountmanager bij zaadbedrijf De Groot en Slot, heeft nog niets gehoord over valse meeldauwaantastingen. "Theoretisch kan het", legt Menu uit. "Wie zijn uien vorige week niet heeft beschermd, kan valse meeldauw aantreffen."

Of registreer je om te kunnen reageren.