Home

Achtergrond

Treindeur van hennep en vlas

Kunststofproducent NPSP en onderhoudsbedrijf NedTrain onderzoeken de haalbaarheid van een sluitplaat voor treinen gemaakt van vezels van vlas en hennep.

Een prototype is vandaag op een symposium in Groningen gepresenteerd aan milieuminister Cramer.

De nieuwe sluitplaat is lichter dan gewone sluitplaten of deuren in een trein. "Deze deur weegt slechts 40 kilo", meldt directeur Rob van Haren van het akkerbouwvernieuwingsproject Kiemkracht. "Een normale treindeur weegt 1.000 kilo. Door de gewichtsvermindering wordt minder CO2 verbruikt."

De plaat is gemaakt van een weefsel van hennep en vlas, stelt Van Haren: "De deur is gemaakt op initiatief van Kiemkracht en de Investeringsmaatschappij van Noord-Nederland samen met NPSP, NedTrain en de NS."

Of registreer je om te kunnen reageren.