Home

Achtergrond

'TomTom' helpt KNMI weer voorspellen

Navigatiesystemen kunnen meteorologen helpen bij het voorspellen van het weer.

Dat blijkt uit een proefschrift van Sibren de Haan die daar dinsdag aan de Wageningen Universiteit op promoveert.

Verschillen in vochtgehalte en luchtdruk brengen GPS-systemen een beetje in de war. Daardoor onstaat een onnauwkeurigheid van enkele meters in de positiebepaling. Die onnauwkeurigheden worden gecorrigeerd aan de hand van 35 meer geavanceerde GPS-ontvangers die op verschillende plekken in het land staan en die elk kwartier storingen in de atmosfeer meten. "De correcties bevatten informatie over de luchtdruk en de totale waterdamp boven de ontvanger.''

En die gegevens zijn zeer bruikbaar voor meteorologen. "Vooral vocht speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wolken en onweer'', aldus het KNMI. Het weerinstituut meet natuurlijk zelf ook het 'vochtprofiel' in de atmosfeer, maar dat gebeurt slechts twee keer per dag op één plek. En de meetmethode van de GPS-systemen is ook nog eens goedkoper. "Het is eigenlijk afvalinformatie die gerecycld wordt.'' Nadeel is dat de weerballon van het KNMI bij metingen een vochtprofiel weergeeft en de GPS-systemen alleen de totale hoeveelheid vocht meten.

In het proefschrift van De Haan tonen twee voorbeelden aan dat met de GPS-gegevens een stevige onweersbui een uur van te voren zeer goed was te voorzien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.