Home

Achtergrond 160 x bekeken

Tienduizenden scholieren beginnen met examens

Voor tienduizenden scholieren loopt de spanning vandaag behoorlijk op.

Zij moeten aantreden voor het centraal schriftelijk examen. De 38.000 vwo-kandidaten beginnen met Nederlands en wiskunde.

Havo-scholieren, 52.000 in getal, hebben eveneens Nederlands op het programma. Van de grootste groep scholieren, de 115.000 vmbo-kandidaten, komt slechts een deel in actie.Alleen zij die de theoretische leerweg volgen, te vergelijken met de mavo, moeten aan de bak.
In totaal 205.000 scholieren doen dit jaar examen, 4000 minder dan vorig jaar. De periode duurt tot en met 30 mei.

Net als voorgaande jaren opent de scholierenorganisatie LAKS een klachtenlijn, die op examendagen tussen 11.30 en 19.00 uur bereikbaar is: 035 6719889. Ook is het mogelijk via internet een klacht in te dienen: eindexamen.nu.

Van de havo- en vwo-scholieren die deze maand examen doen, wil de meerderheid volgend jaar gaan studeren. Drie op de tien heeft echter zijn keuze nog niet bepaald. Veel studenten stappen na het begin van de studie over op een andere opleiding of haken af.

De eerst 52 geslaagden werden dit jaar al in januari genoteerd. Die scholieren maakten gebruik van de mogelijkheid hun schoolloopbaan halverwege het studiejaar af te ronden. De leerlingen deden mee aan een experiment dat de mogelijkheid geeft om op meerdere momenten in het jaar examen te doen. Het slagingspercentage (84) week niet af van de reguliere examens in mei. Op elf scholen in Nederland legden 854 leerlingen in één of meerdere vakken het examen af; daardoor hebben ze nu een lichter programma.

Het was voor de tweede keer dat leerlingen in januari eindexamen konden doen. Het project met meerdere examenmomenten loopt tot en met het schooljaar 2010. Gedurende die periode kunnen de leerlingen van de deelnemende scholen op drie momenten eindexamen doen: januari, mei en augustus. Na afloop van het project wordt bekeken of deze vorm van flexibilisering voor alle scholen in Nederland mogelijk wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.