Home

Achtergrond

Telers energiegewassen missen subsidie niet

Het schrappen van de Europese subsidie voor energiegewassen als koolzaad is voor de meeste Nederlandse telers geen probleem.

Dat zegt Ben Hasselo van de LTO-werkgroep duurzame energie. "Daar maakte toch bijna niemand gebruik van."

Hasselo legt uit dat het aanvragen van de subsidie net zoveel kost als de 45 euro per hectare die de subsidie waard is. "Je moet een boekhouder papieren laten invullen. Heel veel telers willen al die rompslomp niet."

Hij rekent losjes voor dat de meeste telers in het oosten van het land zo’n 4,5 hectare koolzaad telen. "In het Noorden zitten wel grote telers voor wie het wellicht wel rendabel is. Verder weet ik dat andere Europese landen er veel meer gebruik van maken. In hoofdlijnen denk ik dus dat wij er weinig schade van ondervinden."

Het besluit zit al een tijdje in de pen, weet de Rekkense akkerbouwer en bestuurder. "Dit komt niet als donderslag bij heldere hemel." Hij vindt het ook prima dat het geld naar de ontwikkeling van de tweede generatie biobrandstoffen gaat. "Ik denk dat we daar meer aan kunnen verdienen."

Hasselo meldt wel dat hij de discussie biobrandstoffen versus voedsel overdreven vindt. "Biobrandstoffen hebben met een aandeel van pakweg 3 procent toch amper iets in de melk te brokkelen. Misoogsten op het zuidelijk halfrond zorgen voor lage voorraden."

Lees ook Brussel schrapt subsidie energiegewassen

Of registreer je om te kunnen reageren.