Home

Achtergrond 206 x bekeken

Suikerrestituties mogelijk terug na WTO-akkoord

Exportrestituties voor suiker keren mogelijk terug als in het WTO-overleg in Genève wordt besloten om suiker te betitelen als een gevoelig product.

Dit zei Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel op een congres over de toekomst van de suikerindustrie. Als suiker wordt aangemerkt als een gevoelig product, hetgeen zij liever niet heeft, dan moet Europa extra suiker tegen wereldmarktprijzen toelaten. Om de marktverstoring hierdoor te compenseren is vrijwel zeker gesubsidieerde export van Europese suiker nodig, zei ze.

Extra druk op de Europese suikermarkt kan ook ontstaan door een grote import van goedkope suiker uit met Europa verbonden ontwikkelingslanden. De suiker- en de chemische industrie ruziën voortdurend over de afname van suikerquota voor industriële verwerking.

Toch is de Eurocommissaris optimistisch over de resultaten van de drie jaar geleden gestarte suikerhervorming. Zelfs al zijn de suikerprijzen niet meegestegen met die van granen. De Europese bietentelers en suikerindustrie houden zich volgens haar beter dan velen hadden gedacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.