Home

Achtergrond

'Strenger straffen geen nut'

Strenger straffen zoals de samenleving wil "lost niets op, integendeel''. Dat benadrukt de nieuwe voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, Erik van den Emster.

Hij trekt die conclusie in de jongste uitgave van Opportuun, het blad van het Openbaar Ministerie. De voorzitter stoort zich aan de "blijkbaar onstuitbare roep om de strengere straf''. Hij wijst er op dat er de laatste jaren weinig aandacht meer is om gedetineerden klaar te stomen voor terugkeer in de maatschappij, zonder dat iemand dan direct weer in crimineel gedrag vervalt. Dat is volgens hem geen goede ontwikkeling.

"Nee, de beste straf dient twee doelen: Vergelding van gedrag dat niet kan en preventie van toekomstig strafbaar gedrag'', meent Van den Emster. Aan dat laatste aspect, het voorkomen dat gedetineerden als ze vrij zijn opnieuw de fout in gaan, wordt in zijn ogen nu te veel voorbijgegaan.

De voorzitter wijst daarbij op de grote toename van het aantal gevangenen in Nederland. Dat is de afgelopen dertig jaar per 100.000 inwoners verviervoudigd. "De enorme stijging tijdens de afgelopen decennia heeft ervoor gezorgd dat Nederland binnen West-Europa inmiddels één van de landen is met de meeste gedetineerden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.