Home

Achtergrond

Stork rondt verkoop Food Systems af

Het industrieel concern Stork heeft de verkoop van zijn divisie Food Systems aan het IJslandse Marel afgerond.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Met de verkoop van Food Systems is een bedrag gemoeid van 415 miljoen euro. De divisie had eind vorig jaar 1789 medewerkers in dienst en haalde een netto-omzet van 369 miljoen euro.

De verkoop van het onderdeel, dat kippenslachtmachines maakt, werd op 28 november vorig jaar aangekondigd. De transactie was onderdeel van de overname van Stork door de Britse investeringsmaatschappij Candover, dat Food Systems doorverkocht aan de IJslanders.

Deze constructie volgde op een maandenlange strijd rond Stork. Candover bracht al eerder een bod uit op het Naardense bedrijf, maar een consortium waar Marel deel van uitmaakte frustreerde deze overnamepoging. De IJslanders aasden namelijk op Food Systems om wereldmarktleider te kunnen worden in slachtmachines en dachten achter het net te vissen bij de beoogde overname van Stork door Candover.

Candover kwam met een tweede bod en bereikte een akkoord met met Marel en consorten. De Britten betaalden 1,5 miljard euro voor Stork en verkochten Food Systems door.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.