Home

Achtergrond 247 x bekeken

Steeds moeilijker aan kunstmest te komen

Toeleveranciers moeten erg veel moeite doen om telers de gevraagde kunstmeststoffen te leveren.

De vraag naar kunstmeststoffen stijgt terwijl er minder aanbod is. Hierdoor is de prijs van sommige meststoffen verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Meststofleveranciers als Van Iperen in Westmaas en Mertens in Venlo kunnen nog wel aan voldoende meststoffen komen, maar geven wel aan dat het veel energie en tijd kost om de aanvoer ervan te plannen. Dat geldt zowel voor vaste als voor de vloeibare messtoffen voor de glastuinbouw.

De schaarste heeft verschillende oorzaken; zo is er meer vraag op de wereldmarkt. Ook wordt er op land dat voorheen braakland was nu vaker een gewas geteeld. In veel gevallen is dat maïs en dat is ook nog eens een erg fosfaatbehoeftig gewas. Aan de andere kant is er minder productie van kunstmest, onder andere door het sluiten van fabrieken en mijnen.

Door de onrustige markt veranderen om de paar weken de prijzen van kunstmest terwijl het in voorgaande jaren om jaarprijzen ging, zo vertelt Jan Schoeber, directeur van Mertens. Ook zijn de prijzen door de tekorten fors gestegen. Ten opzichte van vorig jaar zijn de kunstmestprijzen tussen de 20 en 80 procent gestegen. Samengestelde meststoffen met kali en fosfaat zijn soms zelfs in prijs verdubbeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.