Home

Achtergrond

Steeds meer staatssteun EU voor milieu

Bedrijven in de EU krijgen steeds meer staatssteun voor milieuinvesteringen, meldt EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie).

Kroes had eerder opgeroepen dit soort gerichte steun te verhogen.

De uitgaven zijn gestegen van 7 miljard euro in 2001 tot 14 miljard euro in 2006. De meeste steun bestaat uit kortingen op milieubelastingen, doorgaans om grote energieverbruikers aan te zetten tot bepaalde maatregelen.

Nederland geeft zo relatief veel steun. Ons land staat op de vijfde plaats op de ranglijst van 27 EU-landen. De Nederlandse overheid gaf bedrijven 742 miljoen euro steun in de jaren 2004-2006. Dat is 0,14 procent van het bruto nationaal product. Zweden is koploper met 0,77 procent. De meerderheid van de EU-landen geeft 0,01 procent of minder aan zulke steun.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.