Home

Achtergrond 778 x bekeken

Spuiten met luchtondersteuning is lonend en goed voor het milieu

Het gebruik van luchtondersteuning bij het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen in bladgewassen verdient duidelijk de voorkeur boven het traditioneel spuiten.

Dat was de conclusie van een telersbijeenkomst van LTO Groeiservice gisteravond op het teeltbedrijf van Gerard Kouwenberg in Beek en Donk.

De spuittechniek in de vollegrondsgroenteteelt is de laatste jaren aan sterke veranderingen onderhevig. Uit de statistieken blijkt dat het middelengebruik de laatste jaren fors is gedaald. Dat heeft volgens Richard Korver, adviseur bij het adviesbureau DLV Plant onder andere te maken met de verbetering van de spuittechnieken. "Verschillende fabrikanten maken bij het ontwikkelen van nieuwe spuitapparatuur gebruik van nieuwe spuitdoppen", stelt Korver. "Behalve de gangbare spleetdoppen zijn er nu zogenoemde kamer spleetdoppen en venturi spleetdoppen op de markt. Daarnaast kan met gebruik van kantdoppen worden voorkomen dat middel in het oppervlaktewater terecht komt. Deze nieuwe spuitdoppen hebben tot doel het percentage drift tot een minimum te beperken."

Eén van deze nieuwe doppen is de TurboDrop HiSpeed. Deze spuitdop werkt op het principe van venturi, waarbij lucht intensief met het middel wordt gemengd. Het aangepaste spuitpatroon zorgt voor een veel betere bedekkingsgraad. Daarbij is het heen en weer spuiten volgens Korver niet meer nodig.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.