Home

Achtergrond

Spoedoverleg in Belgische regering

De Belgische premier Yves Leterme heeft gisteravond met vicepremiers en partijvoorzitters overlegd om een crisis te voorkomen.

Leterme wil vermijden dat het parlement al donderdag een nieuwe stap zet in de opdeling van België. Dat is een verdere fase in het splitsen van het laatste ongedeelde kiesdistrict van België, Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV).
Een oplossing voor het probleem is er volgens bronnen nog niet. De posities zouden tijdens het overleg op een geheime locatie niet veel gewijzigd zijn.

De premier wil eerst enkele maanden onderzoeken of er een onderhandeld akkoord mogelijk is tussen de Vlamingen en Walen over dit kiesdistrict. Maar nota bene zijn eigen partij CD&V/N-VA koerst af op een stemming donderdag in het parlement.
In de Kamer kan een meerderheid van Vlamingen eenzijdig besluiten tot de splitsing. Maar Walen zullen dat opvatten als een nieuwe vernedering. Ze kunnen dan de al wankele regering-Leterme laten vallen.
De huidige regering Leterme kwam dit voorjaar tot stand na 's werelds langste periode kabinetsformeren ooit: negen maanden, wegens heftige conflicten tussen Vlamingen en Walen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.