Home

Achtergrond 165 x bekeken

Spanningen in Europa over tabakssubsidie

Tussen de Noord- en de Zuid-Europese lidstaten van de EU is onenigheid ontstaan over de subsidies voor het verbouwen van tabak.

De Europese Commissie deed eerder een voorstel om de subsidies op te heffen in 2009, maar Zuid-Europese Europarlementariërs maken zich zorgen om de boeren in hun land.

Noord-Europa wil de tabakssubsidies zo snel mogelijk opheffen. "De gezondheidsrisico's die kleven aan tabak, die wil je als gemeenschap niet subsidiëren'', aldus PvdA-Europarlementslid Lily Jacobs vandaag.

Volgens Jacobs worden de meeste tabaksplanten verbouwd in achterstandsgebieden. "Zuid-Europa vreest voor leegloop van die gebieden als de boeren niet langer gesubsidieerd worden.'' De Europese Commissie heeft daar echter al een oplossing voor aangedragen: het tabaksfonds. Tabaksboeren krijgen daar geld uit om andere gewassen te kunnen verbouwen op hun akkers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.