Home

Achtergrond 296 x bekeken

Spanje dolblij met regen

In Spanje is met opluchting geconstateerd dat het flink regent en waterreservoirs weer druppelsgewijs vollopen.

De Spaanse weerdienst AEM voorspelt bovendien regen in bijna heel het schiereiland voor de komende vier dagen.

Het regenwater heeft de slinkende waterreserves wat opgestuwd. De alarmerende droogte van de afgelopen maanden is, voorlopig althans, voorbij. Dit meldde het dagblad El País vandaag.

De regens van de afgelopen dagen hebben ervoor gezorgd dat de reserves in de meeste stuwmeren nu weer op het niveau van twee jaar geleden zijn. Dit is vooral voor Catalonië even een opluchting. De waterreservoirs voor die regio waren nog maar voor circa 20 procent vol. Nu zijn ze voor 35 procent gevuld. Het houdt niet over, maar de paniek van de afgelopen tijd, vooral over de watertekorten in Barcelona, is bezworen.

Politici, wetenschappers en burgers waren de laatste maanden in verhitte discussies verwikkeld en kregen apocalyptische voorstellingen over de Catalaanse metropool. Die dreigde zonder een druppel water komen te zitten.

Voor de Catalanen is water het grote probleem. Terrorisme, immigratie, brandstofprijzen of economische recessie vormen volstrekt triviale bijzaken. Kinderen krijgen op school les in waterbesparing. Afgelopen week is voor het eerst een grote tanker met drinkwater uit Marseille naar Barcelona gevaren om het drinkwaterprobleem in de stad te verlichten.

Maar het Catalaanse Meteocat, meldde vandaag dat "de depressie die dit weekeinde het schiereiland overtrekt, buien veroorzaakt die vooral in Catalonië hevig zullen zijn. Het zullen hoosbuien worden die onregelmatig maar aanhoudend vallen,'' jubelde Meteocat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.