Home

Achtergrond

Skal draait ontnemen EKO-certificaat Westplant terug

Skal erkent Westplant opnieuw als biologische leverancier van groenteplanten. Dat maakt zowel de certificeerder als Westplant bekend.

Medio april ontnam Skal het EKO-certificaat van Westplant na de vondst van residuen in plantmateriaal. Volgens Skal-directeur Jaap de Vries is uit nader onderzoek gebleken dat niet-chemisch behandeld zaad mogelijk de bron is van de aangetroffen residuen. De verontreiniging is niet het gevolg van actief middelengebruik of van verontreiniging tijdens de opkweek, stelt Skal. Na een hoorzitting volgend op een bezwaar van Westplant tegen het ontnemen van het certificaat is het besluit van Skal teruggedraaid.

Skal wil van de biologische zaad- en opkweeksector garanties dat kiemplanten uit niet-biologisch zaad geen residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Skal wil dat deze sector daarvoor een protocol ontwikkelt.

Volgens De Vries is de hoorzitting met extra spoed gepland, ‘vanwege het grote belang voor de Nederlandse telers’. Door het wegvallen van Westplant als leverancier van biologische groenteplanten kwamen veel leveranties in gevaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.