Home

Achtergrond 548 x bekeken 3 reacties

Situatie bij slachterijen Frankrijk 'apocalyptisch'

Een kwart van het in Frankrijk verkochte vlees komt uit slachthuizen die niet voldoen aan de Europese hygiëne-eisen.

In bijna de helft van de slachterijen voor kip en konijnen en 42 procent van de slachthuizen voor runderen, kalveren of varkens is iets mis met de hygiënische omstandigheden.

Dat stelt het weekblad Le Point op basis van een vertrouwelijke notitie van de Direction générale de l’alimentation (DGAL), de Franse dienst voor de voedselveiligheid. Le Point haakt daarmee in op het begin maart terugroepen van 2,5 ton gehakte biefstuk door de coöperatie Socopa wegens mogelijke vervuiling met E.coli. "De omstandigheden in de abattoirs zijn soms apocalyptisch," stelt Le Point, dat ook een zwarte lijst geeft van 23 slachthuizen waar de situatie het meest te wensen over zou laten.

De DGAL wijst de beschuldigingen van de hand: "De veterinaire diensten onderzoeken de dieren bij aankomst in het slachthuis en controleren de geneeskundige kwaliteit van de karkassen die er uit komen", zegt adjunct-directrice Monique Eloit.
Volgens de dienst verwart Le Point het soms ontbreken van een enkel formulier met een overtreding van de EU-regels. "Slechts 19 van de 333 Franse abattoirs, samen goed voor een procent van de verwerkte hoeveelheid vlees, vallen in de laagste categorie in de Franse indeling."

DGAL wijst er wel op dat de laatste vijf jaar 59 Franse slachthuizen zijn gesloten, ofwel om economische ofwel om hygiënische redenen. Bovendien heeft de dienst net twee weken geleden haar regionale directies opgedragen de kleinere slachthuizen scherper te controleren om de door Brussel geëiste hygiënische maatregelen te versterken.
Dat volgt op herhaalde waarschuwingen van de Europese dienst voor dierengezondheid dat de situatie op dit gebied in Frankrijk moet verbeteren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dick

  slachten met de franse slag

 • no-profile-image

  Martin

  En dan zijn we samen 1? Europa

 • no-profile-image

  gert

  zeker geen vwa of aid

Of registreer je om te kunnen reageren.