Home

Achtergrond 277 x bekeken

Scrapie overdraagbaar via melk

De prionziekte scrapie bij schapen kan via de melk worden overgedragen aan lammeren.

Dit heeft het diergeneeskundige laboratorium in het Britse Weybridge ontdekt. Onderzoekers van het laboratorium onderzoeken de overdraagbaarheid van scrapie en testten daarom de overdraagbaarheid van de ziekte via besmette melk. In totaal achttien lammeren kregen melk van besmette ooien. Drie dieren werden gedood voor het onderzoek en in twee ervan bleek het prioeiwit PrPd aanwezig in het maagdarmkanaal. Bij de overige (overlevende) lammeren werd dit eiwit ook aangetroffen in het lymfeweefsel van de maag. Zelfs bij enkele uit een groep van tien controledieren - die in dezelfde ruimte werden gehouden, maar geen besmette melk kregen - werd dit eiwit aangetroffen. Deze lammeren konden worden besmet door het prioneiwit dat de lammeren uitscheidden die werden gevoed met de besmette melk. De onderzoekers opperen dat ook andere prionziekten bij schapen via de melk overdraagbaar zijn.

Voor de volksgezondheid hoeft niet te worden gevreesd, omdat scrapie geen ziekte is die een gevaar oplevert voor de mens.

Of registreer je om te kunnen reageren.