Home

Achtergrond

Saldo zeugenhouderij zwaar onder druk

Het saldo van zeugenbedrijven is over het eerste kwartaal van 2008 erg laag.

Een voorbeeldbedrijf met 400 zeugen zag het saldo uitkomen op 15.000 euro. Dat is ruim 40.000 euro lager dan een jaar geleden over de zelfde periode.

Deze gegevens heeft landbouweconomisch onderzoeksinstituut LEI berekend op basis van de markt en prijsgegevens over het eerste kwartaal.

Het instituut stelt dat de voerprijzen over het eerste kwartaal ruim 30 procent hoger liggen dan over de zelfde periode vorig jaar. Voor dit voorbeeldbedrijf van 400 zeugen komt dit dan neer op een bedrag van 17.000 euro. De belangrijkste oorzaak voor de saldodaling is de lagere biggenprijs.

Die lag over het eerste kwartaal 20 procent lager dan over de zelfde periode een jaar geleden. Voor het voorbeeldbedrijf waar het Lei mee rekent, gaat het dan om een bedrag van 23.000 euro minder inkomsten dan over het eerste kwartaal vorig jaar.

Ook de verkoop van zeugen leverde minder op. De zeugenprijs lag 22 procent lager. Het voorbeeldbedrijf kreeg daardoor ruim 2.000 euro minder binnen uit de verkoop van zeugen. Rekening houdend met overige kosten als mestafzet en huisvesting zal het gezinsinkomen flink negatief uitpakken, zo berekent het LEI. Het gezinsinkomen voor het zeugenbedrijf is al negatief sinds het tweede kwartaal van 2007.

Vergeleken met het vierde kwartaal van 2007 pakt het saldo op het zeugenbedrijf wel beter uit. In het vierde kwartaal was het saldo een kleine 10.000 euro negatief. De biggenprijzen kwamen in de tweede helft van vorig jaar in een vrije val.

Pas in november trad er een licht herstel op. Dat herstel zette echter in de eerste maanden van 2008 niet door. Niet eerder dan in maart bereikte de biggenprijs het niveau van vorig jaar. Ook de export van biggen was 9 procent kleiner dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.