Home

Achtergrond 169 x bekeken

Saharastof daalt neer over Nederland

Auto’s en tuinmeubilair zien er dezer dagen viezer uit dan gewoonlijk. Ze zijn bedekt met een laagje grijs of rood stof uit de Sahara.

Volgens het KNMI is de stofregen het gevolg van zuidelijke winden die in de hogere luchtlagen stof meevoeren. Na een regenbui daalt het spul neer over het land.

Of voertuigen bedekt zijn met een laagje fijn Saharazand is afhankelijk van de zwaarte van de buien. ”Vooral na een licht buitje vinden we het vaak roodbruin gekleurde Saharastof terug op voorwerpen als auto’s, daken en tuinmeubilair. Bij zwaardere regen spoelt het zand weg en is er vaak niets meer te zien”, legt het KNMI uit.

In de vorige eeuw is Saharazand op zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal in Nederland neergedaald en veel vaker op kleine schaal. Het gebeurt vrijwel altijd als het te warm is voor de tijd van het jaar.
Het stof komt in de atmosfeer terecht door zandstormen. Wind kan het vervolgens over duizenden kilometers vervoeren. Soms steekt het Saharazand zelfs de Atlantische Oceaan over en daalt neer in Florida.

Of alle stof in Nederland nu uit de lucht is en het zinvol is om de auto door de wasserij te rijden, is niet te voorspellen. ”Het weer is nu erg wispelturig”, aldus een woordvoerster van het KNMI. Een ding is zeker, de warme zuidelijke luchtstroom houdt de komende dagen aan. Op sommige plekken in Europa is het daardoor extreem heet. Palermo op Sicilië noteerde dinsdag maar liefst 38,9 graden, Oostenrijk tot 34 graden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.