Home

Achtergrond 150 x bekeken

Rutte wil snel vrije Europese energiemarkt

Energie moet topprioriteit zijn in het beleid van de Europese Commissie, vindt VVD-leider Mark Rutte. Tijdens een VVD-bijeenkomst in Amsterdam pleitte hij zaterdag voor een vrije Europese energiemarkt.

"Die moet leiden tot een lagere energierekening en meer zekerheid over de levering van energie.'' Nederland zou volgens hem samen met een groep landen in Noord-West-Europa een kopgroep kunnen vormen om spoedig echte concurrentie te kunnen krijgen op de energiemarkt. Belangrijke voorwaarden zijn volgens Rutte de splitsing van energiebedrijven en netbeheerders en de komst van een afzonderlijke markt voor gas of voor elektriciteit.

Energie is nu nog een nationale bevoegdheid van de EU-landen. Wel is er al vergaande samenwerking tussen Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Dit zogeheten Pentalateraal Energie Forum is in 2005 opgezet om de elektriciteitsnetwerken te koppelen. Stroombedrijven kunnen zo makkelijker met elkaar handelen. Vrijdag kondigden de Duitse en Franse stroombeurzen een samenwerking aan.

EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie), die eerder tevergeefs pleitte voor volledige splitsing van energiebedrijven, heeft inmiddels de energiesector aangepakt omdat ze de concurrentie te mager vindt.

VVD-leider Mark Rutte benadrukte in Amsterdam ook dat Europa minder afhankelijk moet worden van energieproducerende landen. ,,De invloed en assertiviteit van energieproducerende landen wordt steeds groter. We moeten als Europa en als Nederland minder afhankelijk worden van de Poetins en ayatollahs van deze wereld.'' De VVD wil dat er in Nederland zo snel mogelijk nieuwe kerncentrales worden gebouwd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.