Home

Achtergrond

Rusland wint Eurovisiesongfestival

Rusland heeft gisteravond het 53e Eurovisiesongfestival gewonnen.

Zanger Dima Bilan kreeg met zijn nummer Believe de meeste punten van het Europese publiek, 272 in totaal. Oekraïne werd tweede, Griekenland derde.

De Russische zanger deed twee jaar geleden ook al mee aan het songfestival, toen werd hij tweede. De 26-jarige Bilan stond op het podium met een strakke act. Hij werd geassisteerd door de wereldkampioen kunstschaatsen Evgeni Plushenko en de Hongaarse violist Edvin Marton, die naast hem op een kunstijsbaantje stonden.

Het songfestival werd dit jaar gehouden in de Servische hoofdstad Belgrado. Dit jaar werd voor het eerst gewerkt met twee halve finales, afgelopen dinsdag en donderdag. Van de negentien deelnemers per keer, gingen er tien door naar de finale. Negen werden gekozen door het publiek, een vakjury wees de tiende finalist aan. De Nederlandse deelneemster Hind werd afgelopen dinsdag al uitgeschakeld.

In totaal stonden er vijfentwintig landen in de finale. Twee keer tien uit de halve finales. De vier grote landen (Frankrijk, Engeland, Duitsland en Spanje) waren verzekerd van een finaleplaats, Servië kreeg die plaats omdat het land vorig jaar heeft gewonnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.