Home

Achtergrond

Ruim 98 procent van de varkens geclassificeerd

In Nederland zijn in 2007 ruim 14 miljoen varkens (inclusief zeugen) geclassificeerd met het prikpistool Hennessey Grading Probe.

Dat is 2,1 procent meer dan een jaar eerder. In totaal zijn in Nederland in 2007 ongeveer 14,2 miljoen varkens geslacht. Dat betekent dus dat ruim 98,6 procent van de varkens wordt geclassificeerd.

Het aantal geclassificeerde vleeskalveren steeg met 1,7 procent. Het aantal geclassificeerde runderen daalde met 4,1 procent.
Een en ander blijkt uit het jaarverslag van de commissie kwaliteitsbewaking classificatie (CKC). Het verslag is deze week goedgekeurd door het PVV-bestuur. De CKC heeft als taak om de juiste wijze van indeling in kwaliteitsklassen van geslachte dieren te bewaken.
Vorig jaar voerde de CKC 446 parallelclassificaties uit in de slachterijen. Dit gebeurt met het doel om te beoordelen of het werk goed wordt uitgevoerd. Slechts in 6 gevallen besloot de commissie dat er een tweede parallelclassificatie moest worden uitgevoerd. In 2006 gebeurde dat nog 22 keer.

Vooral bij de varkensclassificaties waren de resultaten beter dan vorig jaar. Slechts in twee gevallen was het resultaat onder de maat. In 2006 was dat nog 18 keer het geval. In 2007 waren er vier onvoldoendes bij de vleeskalveren en geen onvoldoendes bij de slachtrunderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.