Home

Achtergrond

Risico's teelt nemen toe

De glastuinbouw krijgt met steeds grotere risico's te maken.

Zo is door de gasprijs de druk om te handelen op de energiemarkt steeds groter, wat de risico's vergroot. Ook aan financiering kleven steeds meer risico' s.

Tijdens het Nationaal Tuinbouw Congres in Utrecht stelde inkoopdirecteur Peter van de Berg van AgroEnergy dat de recente beweeglijkheid op de energiemarkt kansen biedt voor tuinders om de energiekosten middels handel te verlagen. Daarmee nemen de risico's voor telers ook toe, erkende hij.

Tomatentelers Joep Raemaker uit Venlo wierp Van de Berg voor de voeten dat telers grote risico's lopen geld te verliezen met handel. "Ik verwacht dat er nog wel wat ongelukjes gaan gebeuren", stelde hij.

Van de Berg stelde dat telers goed moeten weten wat ze doen. Ook is een goede voorbereiding op handel noodzakelijk. "Handel moet alleen het doel hebben om de energiekosten te drukken. De teelt blijft voor hoofdinkomsten zorgen."

John van Driel, sectormanager Agrarische Zaken van ABN Amro, schetste ontwikkelingen in de kredietverlening. Steeds vaker wordt krediet verstrekt op basis van rentabiliteit van de onderneming. Het eigen vermogen speelt daarbij een mindere rol. Hij legde de stelling neer dat rentabiliteit in de sector te laag is om op deze manier van financiering in te stappen.

"We zullen het als bank aan den lijve gaan ondervinden of de rendementen opgekrikt kunnen worden." Ook stelde Van Driel dat telers bijna gedwongen worden om te groeien, maar daar zelf niet altijd het vermogen voor hebben. "Het is niet makkelijk een team van middenkader om de ondernemer te verzamelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.