Home

Achtergrond

Rijnvallei betaalt 210 euro per ton tarwe

Coöperatie Rijnvallei betaalt 10 euro per ton tarwe als nabetaling voor de oogst van 2007.

De voorschotprijs was al eerder vastgesteld op 200 euro.

Leveranciers ontvangen totaal 210 euro per ton tarwe, exclusief btw. Daarnaast krijgen ze een vergoeding als ze de tarwe zelf naar een verzamelpunt van Rijnvallei hebben gebracht.

Volgens algemeen directeur Martin Grift is het de hoogste prijs van de laatste jaren. "Over de oogst van 2001 betaalden we 114 euro per ton. De jaren daarna schommelde de tarweprijs rond de 100 euro. Over de oogst van 2006 hebben we 130 euro betaald."

Rijnvallei heeft 15.000 ton tarwe van de oogst van vorig jaar verhandeld. Grift: "De opbrengst per hectare was 30 procent lager dan in andere jaren. Doordat op veel plekken in de wereld de opbrengsten tegen zijn gevallen, lagen de prijzen op een hoger niveau."

Grift spreekt geen verwachting uit voor het komende seizoen. "De graanmarkt is moeilijk voorspelbaar geworden."

Rijnvallei verhandelt vrijwel alleen voertarwe. Grift: "Vrijwel alle tarwe wordt direct bij de oogst naar onze verzamelpunten gebracht. De teler krijgt daar een vergoeding voor."

Rijnvallei heeft de voertarwe verkocht tussen de oogst en eind april. De graanbeurs in Groningen komt in die periode op een gemiddelde tarwenotering van rond de 220 euro en Middenmeer rond de 215 euro.

Grift vindt die vergelijking niet opgaan. "Onze prijs is gebaseerd op wat de diervoersector betaald heeft voor de tarwe. Bij onze prijs zijn alle kosten eraf voor opslag en afhandeling. Dat is bij de beursnoteringen niet zo. Bovendien komt de transportvergoeding daar nog bij. Rijnvallei betaalt een nette tarweprijs. Dat is ook het standpunt van ons akkerbouwplatform."

Of registreer je om te kunnen reageren.