Home

Achtergrond 189 x bekeken

Renovatie hoofdkantoor VN van start

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft vandaag het startsein gegeven voor de renovatie van het hoofdkwartier van de volkerenorganisatie in New York.

Het veertig verdiepingen tellende gebouw van de Verenigde Naties aan de East River is zestig jaar oud. Het kampt met lekkage aan het dak, is vervuild met asbest en heeft geen sprinklerinstallatie. Ook werken verwarming en airconditioning slecht.
De werkzaamheden moeten 1,9 miljard dollar (1,2 miljard euro) kosten en vijf jaar duren. De meesten van de 4700 medewerkers moeten tijdelijk verhuizen naar provisorische werkplekken elders in New York. Op een grasveld naast het VN-hoofdkantoor is maandag begonnen met het neerzetten van een noodgebouw. Dat moet tijdelijk onderdak bieden aan onder meer de Algemene Vergadering.

De verbouwing wordt geleid door de Newyorkse architect Michael Adlerstein, die eerder werkte aan het Vrijheidsbeeld en aan de Taj Mahal. Hij wil het VN-hoofdkantoor groener, duurzamer, veiliger en modern maken. Het oorspronkelijke ontwerp uit de jaren '40 is van twee wereldberoemde architecten, de Fransman Le Corbusier en de Braziliaan Niemeyer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.