Home

Achtergrond 262 x bekeken

Record aantal kassen voor groenregeling

Een record aantal kassen is in 2007 voor de groenregeling aangemeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van Stichting Milieukeur (SMK).

Ook zijn de projecten in omvang gegroeid, blijkt uit het overzicht. In 2007 werden 340 kassen aangemeld voor de groenregeling, tegen 189 in 2006. Sinds 1998 schommelt het aantal aanvragen rond de 150 per jaar. De belangstelling voor het verplichte Groen Label certificaat is ook gegroeid om aan de financieel aantrekkelijke groenregeling deel te nemen.

Stichting Milieukeur ziet hiervoor meerdere oorzaken. Zo is de investeringsbereidheid van tuinders om te investeren in energiezuinige kassen gestegen door de hoge energieprijzen.

Ook heeft een aangekondigde verzwaring van de criteria voor Groen Label Kassen (GLK) een rol gespeeld. Doordat zwaardere eisen in aantocht waren, zijn de laatste maanden van 2007 een record aantal kassen aangemeld voor de groenregeling (Regeling Groenprojecten). Uiteindelijk is de verzwaring van de eisen in maart in gegaan (GLK 8). Het aantal toegekende GLK-certificaten steeg ook in 2007, van 250 naar 270 kassen. De aanvragen voor de groenregeling zijn van een meer voorlopig karakter.

Opvallend is verder de gestegen omvang van de oppervlakte van de nieuw aangemelde kassen. Doordat een klein aantal grote projecten werd aangevraagd van 20 tot 30 hectare is het gemiddelde opgekrikt van 3,6 hectare per aanvraag naar 4,5.

Het is niet duidelijk wat de verscherpte GLK-eisen voor het huidige aantal aanvragen betekent. SMK krijgt de aanvragen niet binnen, maar publiceert de gegevens achteraf.

De verscherping van de GLK-eisen betreft onder andere de emissiecriteria voor verwarmingsketels en WKK’s. Ook een verhoogde lichtdoorlaatbaarheid levert extra punten op in het nieuwe systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.