Home

Achtergrond

Rebellen Nigeria claimen aanslag op pijplijn Shell

Rebellen in de olierijke Nigerdelta in Nigeria zeiden vandaag dat ze een oliepijplijn van Shell hebben opgeblazen.

Verder lieten de opstandelingen weten dat ze in een vuurgevecht elf Nigeriaanse militairen hebben gedood. Volgens de verklaring van de rebellengroep MEND is vanmorgen vroeg sabotage gepleegd aan de pijplijn bij de Shell-vestiging Awoba.

De exploitatie van de olievelden, die vooral in het zuidoosten liggen, begon in 1958. Nu zijn er veel internationale olieconcerns actief, zoals Shell. De oliewinning gaat sinds bijna twintig jaar gepaard met maatschappelijk protest, vooral van inwoners van de Niger-delta. De overwegend militaire machthebbers hebben de afgelopen decennia gefaald om de economie minder afhankelijk te maken van olie en daarmee van de sterk wisselende olieprijzen op de markt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.