Home

Achtergrond 158 x bekeken

Rabobank betrokken bij belastingschandaal in VS

De Rabobank is betrokken bij een groot belastingschandaal in de Verenigde Staten.

Dat bevestigde een woordvoerder van de Rabobank vandaag in een reactie op een artikel in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Volgens de krant speelde de Rabobank een grote rol in het mogelijk maken van belastingconstructies die nu onderwerp van onderzoek zijn door de Amerikaanse belastingdienst IRS. Grote Amerikaanse bedrijven gebruikten de constructies om hun aanslagen te verlagen. Sommige constructies worden nu beschouwd als belastingontduiking en verschillende bedrijven hebben in verband hiermee al schikkingen getroffen met de IRS.

De krant meldt dat de Amerikaanse autoriteiten de Nederlanse bank op het spoor kwamen nadat Joseph Insinga, een voormalige werknemer van de Rabobank, zich op had opgeworpen als klokkenluider. Volgens Insinga was de bank bij meer dan honderd transacties betrokken die voor minstens 1,46 miljard dollar aan belastingbesparingen hebben opgeleverd.
De Rabobank-woordvoerder zei dat de bank "zijdelings betrokken'' is en benadrukte dat de bank alleen als financier heeft opgetreden, maar niet de bedenker is van de constructies. Verder betreft het volgens hem een oude zaak die allang bekend was en heeft Insinga de bank al in 2002 verlaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.