Home

Achtergrond 223 x bekeken 3 reacties

'Rabo komt met liberaler standpunt rond transgeen'

Bestuurder Hans ten Cate van Rabobank Nederland verwacht dat zijn bank binnenkort met een nieuw, liberaler standpunt komt wat betreft genetisch gemodificeerde gewassen.

Op dit moment keurt de Rabobank genetische modificatie niet af, mits aan een lijst van voorwaarden wordt voldaan. Ten Cate meent dat een omslag nabij is.

"Toen ik acht jaar geleden naar de bank kwam, namen we een bijzonder ferm standpunt in tegen GMO (genetisch gemodificeerde organismen, red.). Een jaar of drie geleden is dit standpunt terecht genuanceerd. Ik verwacht dat deze nog verder wordt bijgesteld naar een volmondig ja."

"Kijk naar de rijstprijzen die maar blijven stijgen. Het is technisch mogelijk met veel minder water, meer rijst per hectare te telen. Je moet je dan toch afvragen of je die ontwikkeling tegen moet houden."

Volgens Ten Cate is de positie van Groot-Brittanië cruciaal. "Ik was laatst in Engeland en heb daar met veel invloedrijke mensen gesproken, ook politici. En ze gaan draaien. Als Engeland omgaat, draait Europa mee."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red Dear

  Ja, toen Wijffels aan het roer stond was de Rabo op een verkeerde koers gekomen... zodra topmannen beginnen over goede doelen, milieu en een huisje bouwen... dan moeten de aandeelhouders, leden en belanghebbenden wakker worden.
  Het is moelijk voor veel topmannen die dankzij het goede en harde werken van hun medewerkers aanzien gekregen hebben om nuchter te blijven. Ze voelen zich al snel een beetje "god"
  Daarom ben ik een groot voorstander dat een topman slechts 4 jaren de leiding heeft en dat de opvolgers grondig geanalyseerd worden op gevoeligheid voor leuke massatrends....

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Fredie, ik zou graag onderbouwd zien dat gentech gewassen geen grotere opbrengst geven dan gangbare. Volgens mij is dat je reinste onzin. Een boer is een ondernemer, die alleen kiest voor een duur zaaigoed als hij dit ook dubbel en dwars terugverdient.

 • no-profile-image

  Fredie de Mooy

  Dhr. Hans Ten Cate weet niet waar hij het over heeft of wil het niet zien!
  Laat hem kijken wat er met Argentinië is gebeurd sinds de massale teelt van gentech soya en mais. In de jaren 70 nog was Argentinië een welvarend land met een landschap van akkerbouw en veeteelt. Beroemd was Argentinië om zijn rundvlees wat kon wedijveren met het buitenland. De gentech-revolutie heeft daar geleid tot gigantische monoculturen met verlies biodiversiteit en insectenleven. Het traditionele boeren-familiebedrijf is kapotgemaakt. Bijna 50% van de Argentijnen leeft onder de armoedegrens. Dat was in de jaren 70, minder dan 5%. Meer dan 300.000 boeren zijn gevlucht naar de steden en leven daar in ghetto's, verjaagd van hun grond door akkoorden tussen overheid en gentechbedrijven.
  De prijsopdrijving op de wereldmarkt van olie en de belangrijkste voedingsbronnen heeft niks te maken met tekortschieten van bestaande landbouwmethoden.
  Belangrijkste oorzaak ligt puur in het door en door verrotte financieel systeem dat het mogelijk maakt dat op dit moment financiële instellingen, investeerders, hedgefunds etc. zich massaal hebben gestort op de markt van termijncontracten (zgn. commodities). Prijsopdrijving is het gevolg. Deze instellingen kopen op dit moment voor 8 dollar/barrel olie, daar waar de prijs inmiddels tot weerzinwekkende hoogten (125 dollar/barrel) is gestegen. De andere 118 dollar wordt gefinancierd met geleend geld. Dit alles ten koste van metname derde wereld landen waar de prijzen explosief stijgen.
  Ik ben bereid oog in oog met dhr. Ten Cate te discussiëren over de weerzinwekkende gevolgen van GMO.
  Berichten, voorzover ze niet monddood gemaakt zijn, van bio-technologen en hun onderzoeksresultaten, laten zien dat opbrengsten van GMO plantgoed niet groter zijn dan gangbare, integendeel, afwijkingen bij GMO-proefdieren zeer zorgwekkend zijn en gmo-onkruidverdelgingsmiddelen steeds meer toegepast moeten worden alsgevolg van toenemende resitentie van onkruiden. Ik doe een moreel beroep op dhr. Ten Cate, een open debat te voeren over de gevolgen van GMO alvorens maar één cent te gaan steken in de verdere ontwikkeling van GMO. Een vijftal gen-tech bedrijven voeren al jaren een misleidend beleid, zorgen dat kritische GMO-technologen monddood worden gemaakt, financieren politicie bij hun verkiezingscampagnes en misleiden consumenten over de gevaren van GMO.
  De weg van GMO is een doodlopende en voert tot dood en verderf. Bovenstaande kan met uitvoerige documentering onderbouwd en uitgewerkt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.