Home

Achtergrond 7 reacties

Raar ontmoedigingsbetoog

Het ontbreekt er nog maar aan dat het kabinet stickers verplicht op vlees- en zuivelverpakkingen met leuzes als 'Vlees eten is slecht voor het klimaat'.

Voor de rest neigt de opstelling van de regering op vlees- en zuivelconsumptie naar het anti-rookbeleid van de laatste jaren.

Daarmee is ook direct aangegeven wat er niet deugt aan de vleesontmoediging van de ministers Jacqueline Cramer (milieu) en Bert Koenders (ontwikkelingssamenwerking), die namens het gehele kabinet spreken. Kern van hun betoog is dat de consumptie van dierlijke eiwitten omlaag moet omdat de productie daarvan een te groot beslag legt op de aarde. Er is veel ruimte en water voor nodig.

Over de rookontmoediging kun je nog zeggen dat de gezondheid van mensen in het geding is. Dat is bij vlees en zuivel niet het geval. Sterker, in diverse opzichten is het eten van die producten heilzaam.

Dat het kabinet wijst op de schaduwzijden van een toenemende vlees- en zuivelconsumptie - die overigens vrijwel geheel toe te schrijven is aan landen in ontwikkeling - is verklaarbaar. Maar laat de consument, voorzien van alle informatie rondom dit onderwerp, de keuze en ga niet opleggen.

Het vreemde is niet alleen dat Verburg de visie deelt, maar als vakminister ook niet in het stuk voorkomt. Als zij werkelijk dit gegeven propageert, had zij dat samen met Cramer moeten uitdragen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freek

  Wat me het meest tegen staat is de generalisering. Niet alle vlees is minder goed voor het milieu. Varkens ruimen bijvoorbeeld een gigantische afvalberg weg aan producten die over de datum zijn en samen met de koeien werken ze allerlei producten weg ide over blijven uit de voedingsmiddelen industrie. Daarnaast hebben herkauwers de mogelijkheid om van gras uit niet ploegbare gebieden voor ons opneembaar eiwit te maken, met de beperkte oppervlakte aan beteelbare grond op ons aardbolletje lijkt me dat toch ook wel handig om dat te behouden. Een broodje gras zal weinig afname geven maar een broodje tartaar gaat er beduidend beter in!

 • no-profile-image

  linda

  goed idee, stickers met foto's van hoe het dier heeft geleefd. dus: duidelijk laten zien op legbatterij-eieren de kooikip met afgekapte snavel, kapotgeschuurde vleugels; de zeugen in hun krappe stalen bak waar ze zich niet eens in kunnen draaien; de zware mestkuikens die door hun poten gezakt zijn; de koeien met ontstoken uiers en uitgewoonde lijven; kalveren vastgegroeid in hun mestkisten; kalkoenen die mechanisch met vegers in kratten worden geschoven. meldt svp op de sticker het webadres van de vleesfabriek waar de consument via webcam het productiedier kan zien. graag ook het eindstation -het slachthuis via webcams tonen aan geinteresseerden. dank u wel namens de dieren.

 • no-profile-image

  nn

  Kritiek op je bedrijf is iets waar diverse sectoren mee te maken hebben gekregen. Bij de rokersbrache toentertijd, nu liggen de luchtvaart en biomassa op de korrel. En nu is de veeteelt aan de beurt. "Slecht voor het klimaat / bossen" en allemaal wijzen ze naar elkaar. Dit commentaar vind ik niet bijzonder krachtig overkomen. Als er goede argumenten zijn om op dezelfde voet door te consumeren, geef die dan. Als die er niet zijn, geef aan hoe het anders zou kunnen. En gooi het niet op de aantasting van de keuzevrijheid van consumenten. Die komt wel voor zichzelf op.

 • no-profile-image

  nn1

  Overigens: ambachtelijke kaas van ongepasteuriseerde melk is verboden omdat het schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Roken, dat aantoonbaar schadelijk is, is wel toegestaan. Krachtige tabakslobby en belastinginkomsten.

 • no-profile-image

  usciolu

  Zo raar is het betoog niet.
  Vlees is behoorlijk ongezond. Dieren worden platgespoten met medicijnen om ze voor infectieziekten te behoeden (logisch als je zo dicht op elkaar staat gestapeld). Allerlei ziekten (pokken, influenz, mazelen) zijn oorspronkelijk veeziekten die zijn overgeslagen naar de mens. Nederland is de slager van Europa. We blijven letterlijk met de shit zitten. Heel goed dat het kabinet de boodschap van de Partij voor de Dieren serieus neemt. Dat zo de agarische sectore ook meer moeten doen i.p.v. in het defensief gaan.

 • no-profile-image

  gli

  Mensen,
  Denk er om: wij zijn geschapen als planten + vleeseters. Laat je de kop niet gek maken door een stel dwazen die menen dat dit nu moet veranderen.
  Maar aan de andere kant: Laat het kapitaal (het grote geld) niet alles bepalen! Inderdaad moeten de dieren of het nu een vleeskoe is of een slachtkip is, "dierwaardig" gehouden worden. Laat dit dan ook bepalend zijn bij de internationale onderhandelingen als de WTO. En daar heb ik zeer ernstige, herhaal: ZEER ERNSTIGE, twijfels over!!!!
  Ik denk dat na zekere tijd de duimschroeven in Nederland zover zijn aangedraaid dat er weinig tot niets meer is aan te merken op het houden van dieren. Natuurlijk: vegetariers en veganisten houden hun kritiek. Die menen dat een dier van dezelfde, of vrijwel van dezelfde orde is als een mens. Laat hen die gedachte houden: vrijheid van meningsuiting! Het gros van de bevolking zal er anders over blijven denken. Een ei, een beker melk, een bakje vla en een stukje vlees zal met smaak gegeten worden! Maar nu de produkten die uit verre oorden worden aangevoerd. Ik geloof er weinig tot helemaal NIETS, maar dan ook helemaal NIETS van, dat die de toets der kritiek kunnen doorstaan. En wie is de dupe? Juist: de eenvoudige Nederlandse boer!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Hoezo zuivel en vlees slecht?
  Is een file met uilaatgassen als co2 dan wel zo gezond?
  Eerst de file's weg, dan heb je vanzelf gezond zuivel en vlees!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.