Home

Achtergrond

PvdA vraagt aandacht voor scholing werknemers

De PvdA wil meer aandacht voor de scholing van personeel. Werknemers zouden elke vijf jaar een kennistest moeten kunnen doen, die uitwijst of zij en hun werkgevers voldoende aan extra scholing hebben gedaan.

Mariëtte Hamer, fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, heeft dit donderdag bepleit in haar toespraak ter gelegenheid van de viering van 1 mei op de Paasheuvel in Vierhouten.

Scholing is voor werknemers van belang in een open economie en competitieve arbeidsmarkt, aldus Hamer: "Solidariteit krijgt pas echt betekenis als we ook kwetsbare groepen een eerlijke kans op een baan geven. Laat ik het maar heel duidelijk stellen: Ik vind het asociaal dat we nog steeds grote groepen mensen aan de kant laten staan. Ik spreek de werkgevers, inclusief de overheid, dan ook aan op hun verantwoordelijkheid.''

Hamer zei verder dat veel mensen de gevolgen ondervinden van een globaliserende economie. Dat maakt hen onzeker over hun baan en de sociale zekerheid. Die onzekerheden worden nog eens gevoed door de instroom van Oost-Europese werknemers, angst voor islamisering en angst voor terreur.

"Het bagatelliseren van deze onzekerheden is onverstandig en contraproductief'', aldus Hamer. Zij noemde het echter ook onverstandig dat de PVV, SP en Rita Verdonk suggereren dat dit ongemak met "een paar hapklare maatregelen'' is weg te nemen. "Onzekerheid serieus nemen is van groot belang. Het ter eigen glorie cultiveren van onzekerheden en het aandragen van schijnoplossingen is misleidend.''

PvdA-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zei in Vierhouten dat de onzekerheid die de globalisering met zich meebrengt, geen reden mag zijn om de blik naar binnen te richten. Hij zette zich af tegen partijen "die met een angstige blik naar de rest van de wereld kijken''.

De toespraak van Koenders stond in het teken van internationale solidariteit, maar hij zei ook: "Internationale samenwerking is Nederlands eigenbelang: het creëert markten, banen, mogelijkheden. Het vergroot stabiliteit en verkleint conflict en vluchtelingenstromen.'' Toch "willen sommige partijen zo goed als alle ontwikkelingshulp stopzetten. Tegen hen zou ik willen zeggen dat wij vrijheidslievende en democratische krachten in islamitische landen actief ondersteunen, en met onze ontwikkelingssamenwerking wat proberen te doen tegen de onderdrukking van vrouwen en het ontstaan van terreur. Dat is een andere manier dan een film uitbrengen, maar wel zo effectief.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.