Home

Achtergrond 167 x bekeken 1 reactie

Prins: "Beschaving is maar een dun laagje''

Beschaving is maar een dun laagje en dat kun je onder meer zien als mensen water tekort komen of bang zijn voor een tekort.

Dat zei prins Willem-Alexander dinsdag in Amsterdam. "Op 11 maart zaten de stad Groningen en een aantal dorpen eromheen zonder drinkwater, 200.000 huishoudens. Groningen was ontredderd. Douchen was er niet bij, theezetten ging niet meer en de wc kon niet meer worden doorgespoeld. Binnen no time sloegen mensen aan het hamsteren. Je zag ook dat beschaving helaas maar een dun laagje is. Mensen met ruim dertig flessen in de hand wilden er geen één afstaan voor de laatkomers'', aldus de Prins van Oranje.

"Het probleem was hier gelukkig behoorlijk snel opgelost, maar het is niet moeilijk voor te stellen wat er met ons zou gebeuren als dit soort situaties langer zouden duren. De machteloosheid neemt hand over hand toe en de samenleving zou voor onze eigen ogen uit elkaar vallen. Ook in Nederland is drinkwater géén vanzelfsprekendheid'', waarschuwde de watermanager-prins.

"Laten we ons goed realiseren dat de bevolking, de welvaart en de vervuiling nog steeds toenemen. Dat zet de beschikbaarheid van water voor de voedselvoorziening en van drinkwater verder onder druk. Laten we niet wachten op grote rampen of wateroorlogen. Laten we niet wachten op het moment dat de pijn toeslaat en we pas echt zullen weten wat goed water waard is. We moeten nu op wereldschaal passende maatregelen nemen. U kent allen het gezegde 'het is vijf voor twaalf'. In mijn ogen is het geen vijf voor twaalf, het is eerder alsof de laatste seconden van de dag wegglippen.''

Volgens de troonopvolger is verder het aantal grote overstromingen in de afgelopen 25 jaar wereldwijd verviervoudigd. "Ook in ons land neemt, mede door klimaatverandering, de kans op een overstroming toe. Onderzoek heeft ook nog eens uitgewezen dat het risico van een overstroming in vergelijking met andere veiligheidsrisico's zéér veel groter is.''

Goede rampenbestrijding is onmisbaar, bleek uit de woorden van Alexander. "Waar ze in New Orleans geprobeerd hebben enkele honderdduizenden mensen te evacueren in een tijdsbestek van drie dagen, hebben we hier maar een aantal uren waarschuwingstijd om enkele miljoenen mensen te evacueren. En dat zou dan moeten over snelwegen en infrastructuur die ook nog eens onder zeeniveau liggen! De grote oefening Waterproef van begin november dit jaar zal ons ongetwijfeld veel waardevolle inzichten gaan opleveren'', hoopt de prins.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    we laten in nederland nu al polders onder water zetten,dan kunnen we er al wat aan wennen

Of registreer je om te kunnen reageren.