Home

Achtergrond

'Poortcontroles AID niet eerder dan op 7 april'

Landbouwminister Gerda Verburg hield niet eerder poortcontroles dan op maandag 7 april.

Dat was dus nadat zij die controles op zondag 6 april in het programma Buitenhof aankondigde. Verburg zei later in het radioprogramma Tros Kamerbreed dat medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID) al op vrijdag 4 april aan de poort stonden te controleren.

Die AID-controleurs waren er toen niet, meent directeur Aaldert Wildeboer van Friesland Vlees. Verburg zei in Tros Kamerbreed dat de AID-inspecteurs vrijdag 4 april wel wat dingen aantroffen. "Maar wat vooral opviel was de sterk verminderde aanvoer."
De aanvoer van runderen was volgens Wildeboer vrijdag 4 april juist groter dan normaal. Uit zijn administratie blijkt dat veetransporteurs die dag 211 runderen en 160 kalveren aanvoerden. "Dat aantal ligt 20 tot 50 stuks hoger dan normaal", stelt Wildeboer. Hij heeft transporteurs gevraagd of zij 4 april zijn gecontroleerd. "Zij zeggen dat dit niet het geval is en dat er ook geen processen-verbaal zijn uitgeschreven", legt Wildeboer uit.

Wildeboer had vorig jaar een forse financiële tegenvaller, omdat zijn dochter Trudie een voorraad vlees in zijn ogen te hoog waardeerde. Trudie Wildeboer ontkent dit.

Of registreer je om te kunnen reageren.