Home

Achtergrond

Poolse markt groeit mee met groenteproductie

De Poolse tomatenteelt moderniseert in hoog tempo, bleek tijdens een door Formflex georganiseerde excursie met tomaten- en paprikatelers.

De modernisering gaat gepaard met een flinke groei in productie en kwaliteit. In hoeverre de Poolse tuinbouw een bedreiging wordt, hangt vooral af van de ontwikkeling van de consumentenmarkten in Oost-Europa. Door de economische groei neemt de koopkracht in Polen snel toe en ontstaat er vraag naar een kwalitatief hoogwaardig product.

Per hoofd van de bevolking wordt in Polen jaarlijks 120 kilo groente en fruit waarvan 10 kilo tomaten geconsumeerd, in totaal bijna 400.000 ton. De tomatenexport groeit, maar de import groeit mee en overtreft sinds de toetreding tot de EU vrijwel ieder jaar weer de export. Poolse consumenten zijn niet chauvinistisch. Dat levert dus kansen op voor de Nederlandse tuinbouw, niet alleen voor tomaten maar ook voor paprika, die steeds populairder wordt.

Bekijk een fotoreportage over de Poolse tomatenteelt op www.weekbladgroentenenfruit.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.